Dyrene fryser

21. januar 2010 15:14 av Mari Didriksen 

Det er ikke bare vi mennesker som syns vinteren i Norge er vanskelig og kald. De firbeinte og de fjærkledde merker også kulda på kroppen. Men det finnes enkle tiltak vi kan gjøre for at dyrene skal takle vinteren bedre.

bilde

- Når det var på det kaldeste i vinter gikk vi minimalt med tur. Rett ut og rett inn, sier Tone Johansen.  – Det var ikke behagelig for noen av oss, og sofaen fristet mest.

Johansen er på tur i Frognerparken med mopsen Frank som er godt kledd med en strikket genser.

Hun har prøvd å gå der det var mest snø, så ikke saltet gjør så vondt, og hun forteller at Frank etter hvert skjønte at det var best å gå der selv også.
- Det er helt umulig å få tak i små hundesokker, så vi har vært nødt til å klare oss uten, sier Johansen.  Taktikken har vært å gå minst mulig ut når det har vært beinkaldt.

Utsolgt
- Her har det vært stor pågang. Ann-Katrin Elgesemengen er daglig leder i Aquarium Majorstua Zoo, en dyrebutikk som selger blant annet hunde – og katteutstyr. Hun forklarer at de har gått utsolgt for hundedekken og hundesokker flere ganger, og at til og med importørene har gått tomme.

- Det verste jeg ser er hunder som hopper bortover på tre bein fordi de får vondt av saltet på veien. Hun har solgt hundrevis av bokser med fotvoks, og sokkene er det nå utsolgt for.

Hun har selv to hunder, og har gått minimalt med tur i kulda. – Det har bare vært ut å gjøre de to fornødende, ler Elgesemengen. Hun forteller videre at selv om man kler hundene med dekken og sko, er det fortsatt vondt å puste i 20 minusgrader. – De er som deg og meg.

Men det er ikke bare hundene som har det vanskelig i kulda. Har man utekanin må man huske på at de også fryser.
- Det beste er å ha to kaniner, som kan holde hverandre varme.  Gi dem lunkent vann så det ikke fryser så fort, forklarer Elgesemengen og legger til at det er lurt å gi mat som inneholder vann. Buret bør ikke stå rett på bakken.
Har man katt som er vandt til å være ute kan det være en god idé å skaffe seg en katteluke sånn at katten kan komme inn når den vil. De bør heller ikke være ute mens eieren er på jobb eller lignende. La de få være inne isteden.
Elgesemengen har heller ikke glemt småfuglene. De har det tøft om vinteren, og vi kan lett hjelpe dem med litt mat. Det støtter også fugleentusiast Morten J. Didriksen.

Hold fuglebrettet sykdomsfritt
- En av de viktigste tingene vi må tenke på når det gjelder fôring av fugler er å gjøre faren for overføring av sykdommer fra en fugl til en annen så liten som mulig, sier Didriksen. Han forklarer at det er viktig å vaske brettet med jevne mellomrom, og ikke gi vått fòr.

Det er også greit at fuglebrettet ikke er så lett å søle fra, for da vil gnagere og skadedyr fort komme.
Har man først begynt å fore er det greit å holde det gående gjennom hele vinteren.

Et tips han gir er og ikke å legge ut så mye mat om gangen, men heller fore ofte og jevnt.

Men man må huske på at katter syns det er morsomt å jakte på fugler. Derfor er det lurt å ha foringsplassen nærme en busk, oppe i et tre eller et annet sted der kattene ikke kommer så lett til.

Stengt for kommentarer.