Diskusjonen om pelsverk går varm

21. januar 2010 12:02 av Gunilla Larsson 

Når kulda biter i ansiktet kommer minkkåpene frem på Oslos gater. Salget stiger i takt med at temperaturen synker. Dyrevernsaktivistene raser.

pels– Om vi jamfører salget de siste seks ukene med ifjor har det økt enormt mye. Det er en kombinasjon av at det er på mote igjen å gå med pels, og at det har vært bikkjekaldt denne vinter, sier Morten Sauer fra Pelsinform, pelsbransjens hovedorganisasjon.

– Pels er dyrt å kjøpe og er selvfølgelig en statussymbol. I Norge er det noe veldig feminint å gå med pels. I Spania og Italia, der det brukes massevis med pels, betraktes det som en maskulin ting, forteller Sauer.

Lammeskinn er meget populær akkurat nå, men mink og kanin selges det også mye av. Jerv er det varmeste.

Ifølge Norsk Polarinstitutt er ull det varmeste du kan bruke når kvikksølvet kryper nedover. Ull nærmest kroppen og et vindtett syntetisk materiale ytterst.

Status og varme
– Vi har hatt butikken her i over tretti år og salget er uforandret bra, forteller Anne K. Hoftun i Caroline Butikk.

– Forskjellen fra tidligere år er at det nå er mange unge jenter som kjøper pels. En kåpe koster fra 9000 kroner og oppover så det er nok pappa som betaler en god del, smiler Hoftun.

Hun forteller at motefargen nå er lilla, noe jeg tydelig ser når jeg snur meg rundt i butikken. Vester av kaninpels og luer lagd av rev er tydeligvis noe av det hotteste man kan ha nå.

– Ingenting her i butikken er fake. Vi selger kun ekte pels, sier hun.

En rev er bare en rev
Av alle ansatte på pelsforretninger jeg snakket med, er det ingen som tror noe på at dyrene lider.

– Våre leverandører er norske, danske, tyske og svenske. Og de er alle kvalitetssikret. Dyrene har sine lekekamerater når de sitter i buret, og de blir drept med elektrisk sjokk. De har de helt fint og alle som sier noe annet lyver.

Tilfeldigvis ville denne butikkansatte damen være anonym. Butikkens navn skulle heller ikke nevnes.

Demonstrasjon mot pelsbruk
Torsdag 21.01.10 arrangerer Noah, For Dyrs Rettigheter fakkeltog i hovedstaden. Mange tenker på dyrene som levende vesener med følelser, og har en sterk motstand til pelsbruk. Den verdensberømte designeren Giorgio Armani gikk i 2007 ut i media, og fortalte at pelsbruk i hans produksjoner var historie.

Når han så i 2008 brøt det løftet fikk han PETA, People for the Ethical Treatment of Animals mot seg. Stjerner som Pamela Andersson og Holly Madison tar nå en åpen avstand til Armanis kolleksjoner.

Sant er at pelsverk er tradisjon her i kalde Norden. Tradisjoner behøver ikke være riktige og rette kun for at det er en ting vi alltid gjort. Før i tiden var det tradisjon å slå barna sine når de gjort noe dumt.

Comments

2 kommentarer to “Diskusjonen om pelsverk går varm”
  1. anna slaby sier:

    jeg skjønner ikke hvor egoistiske mennesker kan bli, som virkelig prøver å overbevise seg selv at dyra ikke lider i små nettingbur uten golv eller noen form for liv, hvor de går menmtalt og fysisk syke av å leve innepserret u bur hele livet, kun for at bortskjemte egoistiske ufølsomme mennesker skal kunne ha på seg deres pels. hvis dere virkelig tror at disse dyra har det godt, prøv selv å sette dere inn i ett bur ett par dager, se om dere har det godt. tenke seg til, at i disse dager d avi har flotte varme altenative gode klær, at folk fremdeles avler opp dyr kun for at mennesker skal bruke deres pels, når det ikke trengs! skam dere.
    hilsen Anna Slaby

  2. anna slaby sier:

    gå inn på denne siden og se om dere kan takle sannheten: http://www.dyrsfrihet.no/aktuelt/ny-video-om-pelsmotstand-i-2009
    hilsen Anna Slaby