Opplev fargesprakende Marimekko

21. januar 2010 11:42 av Siri Hoem Gunnheim 

I vår kan du se et bredt utvalg av tekstiler, mote og accessoirer fra det verdenskjente finske merket på Kunstindustrimuseet i Oslo.

Ishimoto3– Jeg har alltid vært fascinert av Marimekkos livlige og fargerike stil, sier interiørinteresserte Mette Berg. 42-åringen gleder seg til å besøke utstillingen Marimekko-mote og design, som åpner dørene 14. februar.

Gjennom utstillingen blir man tatt med på en reise gjennom Marimekkos spennende historie fra lanseringen i 1951, og frem til i dag. Designhuset er kanskje mest kjent for sine store abstrakte mønstre i kombinasjon med dristig fargebruk.

– Det blir et morsomt gjensyn med mange av de klassiske Marimekkomønstrene, og jeg håper på å få mye inspirasjon til nye innredningsprosjekter, legger Berg til.

Nordens eldste designhus
Marimekko ble grunnlagt av det finske ekteparet Viljo og Armi Ratia i 1951, og har siden den gang vært en viktig bidragsyter innen nordisk design. Det store gjennombruddet kom for alvor da moteikonet Jackie Kennedy brukte flere Marimekkokjoler under mannens presidentkampanje i 1960-årene.

I 1991 relanserte Marimekko en rekke gamle mønstre ved å bruke disse som utgangspunkt for nye kolleksjoner – hvilket ga nytt liv til merket. Designhuset har også samarbeidet med klesgiganten H.M, hvor sistnevnte utviklet en kleskolleksjon basert på de karakteristiske mønstrene. I dag har Marimekko forretninger i mer enn 20 land, med salg av alt fra klær og vesker, til diverse tekstiler og interiørprodukter.

Appellerer til de yngre
Eva Bjørklund (25) går ikke så ofte på museum, men Marimekko- mote og design er en utstilling hun gjerne vil se.

– Jeg syntes utstillingen virker spennende fordi jeg er interessert i mote og interiør. Da blir det med en gang mer relevant for meg å bruke tid på, enn for eksempel kunst jeg ikke har noe forhold til.

Hun mener museene bør fokusere mer på mote og ting ungdom er opptatt av om de ønsker høyere besøkstall.

– Jeg tror det er enklere å trekke yngre folk til museene gjennom utstilinger som er aktuelle i den tiden vi lever i. Marimekko er kanskje et gammelt merke, men det er fortsat kult i dag, og da blir det mye morsommere å gå på museum, avslutter 25-åringen.

Marimekko – mote og design åpner ved Kunstindustrimuseet 14. februar, og varer frem til 9. mai 2010.

(Foto: Designmuseum, Finland)

Stengt for kommentarer.