Båtførerbevis fra 1. mai

21. januar 2010 2:28 av Mathilde Naustvik 

Fra og med 1. mai i år er båtførerbevis påbudt på sjøen. Båtfolket er splittet. Noen jubler, mens andre er usikre på hvor mye en teoretisk prøve vil ha å si for båtkjøringen.

batredigert

Erik Eriksen (27) er gründer og daglig leder for Play Marine AS. Han tror beviset vil komme godt med for mange. Selv tok han båtførerprøven i 8. klasse.

– Jeg gikk valgfag der vi fikk tilbud om å ta den, noe som passet fint for meg siden jeg var intressert i båt. I senere tid har det vist seg at jeg også skulle jobbe med båter og starte mitt eget firma, med kjøp og salg av båt. Da er det klart det er en fordel å ha båtførerprøven, forteller Eriksen.

Sikkerhet på sjøen
Eriksen tror at antall ulykker som skjer på sjøen til en viss grad vil gå ned.

– Ulykker på sjøen vil skje som ulykker på land, men desto fler som har båtførerprøven, desto mindre blir kanskje sjansen for ulykke. Fordi da har man mer grunleggende kunnskap om båt og sjø.

Når det gjelder selve kurset lærer man grunleggende kunnskap om båt og sjø, mens noen ting er unødvendig, mener Eriksen.

– Uansett mener jeg det er smart å ta den. Du lærer jo betydningen av staker og sjømerker, akkurat som du lærer om veiskilt når du skal ta førerkort for bil. Jeg mener det er vel anvendt tid og penger å ta båtførerprøven, for det fører til sikkerhet på sjøen, for alle, legger  Eriksen til.

Unødvendig
I fem år har Tilde Carlsson (21) fra Bærum hatt båt. Hun skal nå ta båtførerprøven for å slippe bøter på sjøen.

– Jeg syntes prøven er fin for folk som ikke kan kjøre båt og kan lite teori, men for oss som kan det, og har kjørt i mange år er det unødvendig. Jeg skjønner samtidig at man ikke kan luke ut de som kan kjøre båt eller ikke.

Carlsson forteller at hun syntes det blir feil å skulle ta en teoretisk prøve, når det viktigste faktisk er det praktiske.

– Praktisering av båt er vanskeligere enn å lese til en prøve. Utfordringene på sjøen er uavhengig av hva man lærer ved testen.

Positiv
I 2007 tok Kimmy Kristoffersen (22) fra Kabelvåg, båtførerprøven i forbindelse med førstegangstjeneste. Han tok prøven fordi han visste det ville bli obligatorisk, i tilleg til at han ønsket å teste sine egne båtkunnskaper.  Han forteller at han syntes det er flott med sikkerhet til sjøs. Og tror mange ulykker kunne vært ungått om prøven hadde vært obligatorisk tidligere. Selv sier han at han lærte mye av kurset.

– En god del vil nok ikke ta prøven og fortsette sin ferdsel til sjøs. Ser nok for meg at i en større del av ulykkene på sjøen i fremtiden, vil nok båtførere uten båtførerbevis være involvert. Da er det jo bare å håpe på at myndighetene vil prioritere sjøen, både med tilstedeværelse og kontroller, sier Kristoffersen.

Viktig mangel
Selv om Kristoffersen er positivt til at det nå blir påbudt med båtførerbevis på sjøen, er han skeptisk til at prøven mangler det praktiske.

– Folk vil nok lære en god del om sikkerhet på sjøen i forbindelse med prøven, men man blir ikke en god båtfører selv om man bare har et kurs. Båtkjøring må testes i praksis, mens regler og sikkerhet kan læres via et kurs. Kurset burde nok hatt en praktisk bit, slik at en kunne blitt testet i praktiske ferdigheter. Dette er det som til sist gjelder for hvorvidt man skal kunne ferdes som en god båtfører, legger Kristoffersen til.

Foto: Cathrine Paus

Stengt for kommentarer.