Betaler for kunst som terapi

21. januar 2009 1:27 av Katrine H. Leira 

Kreativitet har hjulpet mange gjennom livskriser. Nå betaler velstående kvinner for kunstterapi.

Da faren ble alvorlig kreftsyk og døde, falt Mette Karlsvik ned i et mørke. Hun sluttet å spise og jobbet med skolearbeid døgnet rundt. Et halvt år senere satte broren foten ned og fikk henne innlagt på psykiatrisk avdeling. I denne perioden ble skrivingen viktig for henne. Hun noterte tanker, ord og setninger på små lapper som hun tok vare på.

To år senere søkte Karlsvik seg inn på den prestisjefylte forfatterutdanningen ved Skrivekunstakademiet i Hordaland. Da hun fikk vite at hun hadde kommet inn, jublet hun av glede. Karlsvik inviterer leserne inn i flere private rom i bøkene sine. Hun forteller at debutboken Vindauga i matsalen vender ut mot fjorden på flere måter handler om hennes egen forbedringsprosess.

– Jeg tror ikke leserne dømmer de mest umodne tankene, men at de forstår at det er summen av alle skrittene som gjorde at jeg ble frisk, avslutter hun.

Egen terapiform
Kristin Sørensen har praktisert som kunstterapeaut i ti år. Hun jobber med kvinner i alle aldere, men har få menn på behandlingslista.

– Det skyldes antakeligvis at kvinner er mer åpne for å snakke om følelser og terapi generelt, forteller Sørensen som opplever at unge og nyetablerte kvinner oftere tar kontakt enn sine eldre medsøstre.

– Det handler vel først og fremst om generasjonsforskjeller. Folk snakket ikke like åpent om psykisk helse for 30 år siden, sier hun.

Kunstterapeaut og daglig leder i Løft Kunstterapi, Anlaug Riise Varhaug nikker gjenkjennende når hun hører om Sørensens pasienter. Også hun opplever desidert flest henvendelser fra kvinner i alderen 30-50 år .

– De fleste som oppsøker oss er kvinner med lang utdanning, suksessfulle karrierer, som er ferdig med småbarnsperioden og har reist jorda rundt opptil flere ganger. Det kan virke som at når en har opplevd alt en forventer å oppnå, dukker det opp større og mer grunnleggende behov som økende livskvalitet og selverkjennelse, forteller Varhaug som har jobbet som kunstterapeaut i snart fem år.

Fargerike følelser
Kunstterapi tar utgangspunkt i C.G Jungs analytiske psykologi og representerer en utviklingsmetode der pasienten ved hjelp av kunstneriske uttrykk skaper bindeledd mellom bevisste og underbevisste følelser.

– Fortrenging er en forsvarsmekanisme alle benytter seg av fra tid til annen. Men selv om hendelsene fortrenges, kan de fortsatt prege oss gjennom det underbevisste. Kunstterapi går ut på at en tar tak i disse følelsene og bearbeider dem ved hjelp av kreativitet, forteller Varhaug.

Når hun arbeider med en pasient, oppfordrer hun ham eller henne til å ta utgangspunkt i en stemning eller en drøm som har gjort inntrykk og male et bilde som gir uttrykk for disse følelsene. Etterpå studerer hun og pasienten bildet sammen, og forsøker å finne farger eller symboler som kan knyttes til pasientens eget liv.

Stengt for kommentarer.