Et alternativ til utefotball

21. januar 2010 13:34 av Tommy Granli 

Futsal er en av verdens raskest voksende innendørsidretter, og interessen i Norge bare øker.

Legg merke til at ordet som er brukt er futsal og ikke fotball. Alle har kanskje ikke hørt om det, så hva er futsal?

Futsal er den internasjonale betegnelsen på innendørsfotball. Det spilles mens den ordinære fotballen har ferie. Og det er vanlig at spillere spiller futsal for et lag, og fotball for et annet lag. Futsal spilles på håndballbaner med håndballmål. Hvert lag har 5 spillere på banen inkludert keeper. Forskjellen er at i futsal er det innspark, mens det i fotball er innkast.

Populært
Futsal har lenge vært veldig populært i land som Brasil, Italia og Spania. Nå blomstrer det for fullt også her i Norge.

– Grunnen til at det har blitt så populært i Norge de siste årene er fordi det er et alternativ til utefotball. Det inneholder mer lek og er veldig lekent å se på. Det har vært viktig, sier Kim Robin Haugen, som er assistenttrener og adm. leder på futsallandslaget.

Kjente fotballspillere som Ronaldinho og Robinho startet med futsal som barn. De har uttalt at det er grunnen til at de er så tekniske.

– Det er liten spillbane hvor det ofte er dueller, så visse basisferdigheter, og ålreit teknikk må man ha, fortsetter Haugen.

På spørsmål om han tror Norge kan hevde seg i futsaltoppen etter hvert, svarer han at det ser litt mørkt ut med tanke på den umiddelbare fremtiden. Norge har aldri målt seg utenlands, men skal spille landskamper senere i år, og først da får vi sett nivåforskjellene. I Norge blir det satset bra med seriespill 1 og 2 divisjon i flere kretser. En egen eliteliga, hvor de beste får smake på europacupspill. Utfordringene er å skaffe tilgang til haller. I Oslo er ikke det noe problem, men det er værre for andre kretser. Det går utover spill og trening. Økonomi er også en utfordring.

Fortsetter å øke
– Ja det er ganske klart. Det kommer flere nye lag hvert år, og det har økt kraftig hvert år, avslutter Kim Robin Haugen.

Futsalinteressen øker mye på grunn av at fotballserien er over og folk ønsker å holde seg i form, og da har dem et godt tilbud også om vinteren.

– Jeg tror interessen øker betraktlig fordi det har blitt startet ett seriesystem, og at det er satt i gang futsalcuper. Det kan også ha med at det er vinter, og fotballsesongen er over. Folk får holde kroppen i form i vinterperioden, og det kan være en viktig faktor for mange, sier Robin Lindbjerg Kristensen, som sammen med en kamerat har startet en klubb som har fått navnet FK Dimitar’s.

– Det som fascinerer meg ved futsal, er selve det at lagspillet er svært avgjørende for resultatet. Mange tror det bare er dribling, og enkeltprestasjoner, men det er ikke særlig effektivt hvis du møter ett lag som spiller godt sammen, og kan jobbe godt som ett lag i begge ender av banen, avslutter Robin L. Kristensen, som selv spiller aktiv fotball for Frigg i tillegg til futsal for FK Dimitar’s.

Stengt for kommentarer.