En tøffere hverdag

20. januar 2009 23:49 av Øystein Tronstad 

Den nye sexloven som ble innført 1. januar rammer de prostituerte hardt. Særlig de som har minst ressurser.

– Jeg tror denne loven rammer de svakeste av de prostituerte som ikke har mange andre muligheter, sier Willam Johnsen.

Han skapte oppmerksomhet da han som nyvalgt leder i Akershus Unge Høyre, gikk i spissen for en resolusjon mot kriminalisering og for statlige bordeller. Johnsen som lenge har engasjert seg i de prostituertes sak, mener fortsatt at loven fører mer vondt enn godt med seg.

– Det vi ser er at gateprostitusjonen så godt som har dødd ut, og det er forsåvidt fint for de som vil bevege seg utendørs uten å se det. Men jeg er litt redd at det blir en ute av øyet, ute av sinn tankegang. Problemene blir ikke mindre bare fordi vi ikke ser de, sier han.

Den norske loven ble utformet på bakgrunn av den lovgivningen som blant andre Sverige har. Johnsen sier at svenskene opplevde en oppblomstring av aktivitet på internett etter at loven ble innført. Han mener og at dagens system for å fange opp og hjelpe de prostituerte ikke er godt nok.

– Det beste ville vært en statlig kontroll og et oversyn med næringen. Dette kunne også ført til at de prostituerte kunne henvendt seg til, og samarbeidet med myndighetene, isteden for å bli jaktet på, sier han.

Sosionom og fagkonsulent Bjørg Norli ved Pro Senteret, som er et ressurssenter for problemer relatert til prostitusjon, tror at loven øker skillet mellom de ulike prostituerte.

– Vi ser helt klart endringer i markedet og det er spesielt de som er rusmisbrukere som rammes hardest. Mange av de vi har vært i kontakt med har uttrykt resignasjon og håpløshet, sier hun.

I den ”sterke” gruppen av prostituerte finner vi blant annet ”massasjestudioer”, fetish- og sm-sex og såkalte luksusprostituerte.

– Splittelsen har alltid vært der, men de som har gata som sin arbeidsplass blir nå mer alene. De får kortere tid til å vurdere kunden som nå helst vil dra til et avsideliggende sted. Ofte må de bare hoppe inn i bilen, og det medfører en større risiko, sier hun.

Pro Senteret har vært sterkt i mot den nye loven og håper nå myndighetene kan tenke litt utenfor de faste rammene for velferd og sosiale spørsmål, og møte de prostituerte med raushet.

Stengt for kommentarer.