Bakterie kan drepe norske narkomane

30. januar 2010 13:48 av Jonas Sverrisson Rasch 

Heroin med miltbrannbakterie har hittil drept åtte stoffmisbrukere. Nå slår europeiske og norske myndigheter alarm.

Heroin

Helsemyndigheter i Europa melder at et parti heroin som spres rundt om i Europa inneholder miltbrannbakterien Anthrax, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Åtte døde
Åtte personer har hittil omkommet av bakterien. Sju av dem var hjemmehørende i Skottland, der det er funnet totalt 15 bekreftede tilfeller. Det åttende offeret var en tysk mann (42) som døde etter anthraxinfisert heroin i desember, ifølge tyske helsemyndigheter.

Det europeiske folkehelseinstituttet (ECDC) mener at det kan dukke opp flere tilfeller av bakterien.

- At det er 15 bekreftede tilfeller, inkludert åtte dødsfall, over en 5-ukersperiode er uvanlig og uventet, skriver ECDC på sine sider.

Det er uklart hvordan heroinen har blitt forurenset av bakterien, men en mulighet er at stoffet er utblandet med benmel fra dyr, forklarer legen Syed Ahmed til den britiske avisa Independent.

Biologisk våpen
Årsaken til at dette kan være en mulighet er at bakterien stort sett rammer husdyr. Miltbrannbakterien har blitt brukt som biologisk våpen. Blant annet planla Storbritannia å “utslette” Tyskland med Anthrax under andre verdenskrig, ifølge Scotland Herald.

I 2001 døde fem personer og ytterligere 17 ble syke etter å ha tatt i post infisert med bakterien. I 2008 ble det klart at forskeren Bruce Ivins sto bak, ifølge CNN.

Kan komme til Norge
I en fersk rapport om smittevern fra det norske Folkehelseinstituttet (FHI) ber de norske helsearbeidere være oppmerksom på mulighet for miltbrann blant narkomane.

- Det er muligheter for at det kan komme til Oslo og Norge. Foreløpig er det ikke meldt om noen tilfeller, men man kan ikke utelukke at dette blir distribuert til også Norge, sier Per Kristian Svendsen ved FHI.

Norske helsearbeidere som jobber tett med narkomane oppfordres til å informere misbrukergruppene.

- Det er alvorlig i Skottland, og det kan for den enkelte som blir syk være alvorlig, sier Svendsen.

Det første kjente tilfellet av miltbrann hos narkomane ble rapportert i Oslo i 2000.

Stengt for kommentarer.