Mindre kunnskap, mer cash

20. januar 2009 21:56 av Beatriz Jaquotot Rivera 

Nyere tall fra Lånekassen viser at over 50.000 studenter i fjor mistet hele eller deler av studentstøtten i 2008, grunnet for høy inntekt eller formue.

- Jeg lever på seks tusen kroner i måneden, hvor fem tusen går rett i husleie. Så har jeg telefonregning, månedskort, strømutgifter og selvfølgelig matutgifter i tillegg. Hvis jeg kun levde av stipendet, ville jeg nok ligget på sykehus med spiseforstyrrelser. Selvfølgelig må jeg jobbe ved siden av, forteller jus student Iselin Tveitnes. Hun er en av mange frustrerte studenter som månedlig sliter med å få økonomien til å gå rundt, og samtidig klare å få satt av nok tid til studiene.

Dagens høye boligutgifter er blant de største problemene, og Tveitnes mener det er Lånekassen og regjeringens ansvar å sørge for at studiestøtten og renter av lånet står i realistisk samsvar med kostnadsøkningen i samfunnet.

- Støtten er ganske enkelt altfor lav. Vi som ikke har rike foreldre som kan sponse oss og må jobbe ekstra ved siden av studiene, straffes fra alle kanter. Ikke bare går det utover lesingen, som er utrolig frustrerende, men vi blir fratatt stipendet vårt også fordi vi ifølge en ufattelig lav terskel plutselig ”tjener for mye,” sier hun.

Informasjonssjef i Lånekassen, Astrid Mjærum, bekrefter at i overkant av tyve prosent av alle studenter får redusert stipendet sitt på grunn av for høy inntekt eller formue. Hun er klar over utfordringene, særlig for de som står oppført med høy formue på grunn av arv av bolig og lignende, og som ikke nødvendigvis har mye penger på kontoen.

Inntektsgrenser for å kunne motta stipend fra Lånekassen er 122.000 kroner – noe som vil tilsvare en drøye ti tusen kroner ekstra i måneden iløpet av et helt år. Og da må det ikke glemmes at dette inkluderer sommerhalvåret, hvor studenter ikke mottar støtte i det hele tatt. Mellom juni og august står nemlig alle studenter uten noen form for inntekt, med mindre de skaffer seg en sommerjobb. Og gjør de dette, må de likevel passe på å ikke tjene for mye – for da mister de jo retten på støtte til høsten igjen.

Leder i Studentenes landsforbund, Øistein Svelle, mener det er på høy tid at regjeringen prioriterer å gi studentene et solid løft i studiestøtten, slik at de kommende studentene kan få muligheten til å studere mer – og jobbe mindre.

- Det er et politisk mål at så mange som mulig tar høyere utdanning, dermed er det også et politisk ansvar å dekke disse kostnadene. Studentene er landets fremtid, og det er bekymringsfullt at de ikke har mulighet til å studere på heltid, sier han.

Comments

En kommentar to “Mindre kunnskap, mer cash”
  1. Turid Lykseth Wik sier:

    Det er boligpolitikken som er problemet, eller mangelen på en, mener nå jeg. Når samfunnet legges opp så alle skal eie, og de som leier ut kan ta hva faen dem vil for en ettroms på Bjølsen. Ja, da fortsetter tradisjonen med at høyere utdannelse er for de priviligerte med store hagers selvtilitt og 20 års barnetrygd på bok. God sak!