18 år og mor

20. januar 2010 14:19 av Karoline Chan 

Mammabloggerne har eksplodert på topplistene det siste halve året. Bare på topp 100 listen til bloggsamfunnet blogg.no er det over et titalls bloggere som enten er mor eller venter barn – alle under 18 år.

mammablogg
– Jeg vil vise verden at unge mødre kan være like flinke som eldre mødre.

Det sier 17 år gamle Camilla Andreassen på spørsmål om hvorfor hun blogger. Hun er for tiden på en 65. plass på blogg.nos topp 100 liste. Andreassen er gravid i sjette måned og har termin i begynnelsen av april.

Den 17 år gamle jenten kommer fra Bergen og begynte å blogge i september i fjor. På kort tid har hun oppnådd rundt 3000 lesere daglig på bloggen, hvor hun forteller om hverdagen sin, innkjøp av babytilbehør og oppussingen av leiligheten sin.

De fleste leserne hennes er jevnaldrende med henne, og hun får mange tilbakemeldinger fra dem.

– De fleste leserne er i aldersgruppen 14-23 år, noen til og med eldre igjen, forteller Andreassen.

– Det er blitt mange kommentarer og mail fra dem, og de er nesten utelukkende positive og koselige. Den ene stygge kommentaren jeg har fått ble raskt slettet.

Tenker over hva som publiseres
Andreassen er bare en av flere mammabloggere på blogg.no. Silje Helèn Søvik (18) kommer fra en bygd like utenfor Ålesund, og er alenemor til Celine (1,5 år). Hun startet i utgangspunktet å blogge for å holde sine nærmeste oppdatert, og er i dag på 20.plass over de meste leste bloggene på blogg.no.

– Først og fremst var det for å holde venner og familie oppdatert, men etter hvert fikk jeg mange flere lesere enn det jeg hadde forventet, sier Søvik.

Hun forteller at hun, i likhet med Andreassen, får nesten bare positive tilbakemeldinger fra leserne sine.

18-åringen sier også at hun ikke vet så mye om aldersgruppen til leserne sine, men mistenker at det er mange som er på hennes alder og yngre. Hun forsøker derfor alltid å tenke på de yngre når hun skriver innleggene sine.

– Jeg prøver ikke å være et forbilde, men jeg tenker passe meg litt for hva jeg skriver enkelte ting – i og med at det er mange yngre som også leser den, og jeg vil i hvert fall ikke være et dårlig forbilde for noen.

– En uheldig trend
– Jeg ville aldri lagt ut bilde av barnet mitt om jeg hadde fått unge!

julianyland

Det sier 16 år gamle Julie Nyland Ørsahl. Ørsahl fra Molde har vært regnet som en av Norges største bloggere i et år, og er i dag den fjerde største bloggen i landet. Hun blogger for over 20 000 lesere daglig, og forteller hovedsakelig om hverdagen, ferier, klær og sminke.

Ørsahl mener den økende trenden av unge gravide og mødre er negativt.

– Jeg synes dette er en uheldig trend, og langt fra en positiv greie, sier hun.

Ørsahl er derimot ikke redd for at dette skal påvirke de andre topplistebloggerne.

– Jeg tror egentlig ikke de kan påvirke oss, men det er uheldig at det har blitt så populært med mammabloggere.

– Hensikten her, virker det som, er jo å vise hele verden sitt lille barn, og få masse oppmerksomhet, avslutter hun.

Stengt for kommentarer.