Hit reiser de gladsingle i 2009

20. januar 2009 21:24 av Eirik Hind Sveen 

Skyhøy eurokurs får single nordmenn til å velge nye reisemål. Det er fortsatt hipt å reise langt – med og uten ryggsekk.

Vi samlet tre reiseeksperter, og stilte dem tre vesentlige spørsmål om singelreiser:

1) Hvor reiser single nordmenn i 2009?

2) Hvordan er trendenes utvikling?

3) Hvilken perle(r) vil du anbefale gladsingle nordmenn?

Helge Baardseth, Sjefsredaktør i reisemagasinet Vagabond:

1) – Single syr veldig ofte sammen en ferie selv. Charter-selskapene tar i liten grad hensyn til single, som ofte må ut med enkeltromstillegg. Trenden vil være å reise langt. Jeg tror folk nå vil vende nesen vestover. Man har stort sett vært i Sør-Østasia nå, og det blir mer vanlig å reise til land som Brasil, Argentina og Panama. Aktive single drar på aktive ferier. Nisjeturer med ekstremsport, samt sykling og kajakk blir mer og mer vanlig, i inn- og utland.

2) – Jeg har snakket mye med de forskjellige byråene. Det er ingen katastrofal tilbakegang. Men jeg tror likevel mange vil velge å feriere i eget land. Da vil spesielt Nord-Norge profitere – aktive reiser til Lofoten og Vesterålen, samt Helgelandskysten. Korttidsopphold i storbyer har alltid vært en singelsak. I Europa vil byer utenfor euro-sambandet profitere. London har alltid vært stort – men andre byer tar opp kampen. Jeg tror også Sverige og Danmark vil profitere på den skyhøye eurokursen.

3) – Jeg lar meg fort begeistre, og ønsker å plukke ut Panama. Nå er det også blitt lettere å komme dit, etter at KLM begynte å fly direkte til Panama City fra Amsterdam. For de som er litt aktive er Marokko bra, med byene Marrakesh og Essouria. Marrakesh kan bli litt slitsomt for en uke, men Essouria ligger bare 2,5 timers busstur unna, og er en gammel hippiby med utmerkede surfing- rafting- og kitingforhold. Essouria er tidligere portugisisk eiedømme. Det er en vakker by med mange gamle festninger langs havet.

Per Henriksen, driver nettstedet Reisejournalist.no, og avholder skrivekurs for reiseinteresserte:
1) – Jeg tror nok at den som er singel har mange ulike reisemål, ut fra interesse. Med tanke på storbyliv og natterangel er nok europeiske byer som Berlin, Praha og Wien ganske hotte, men likevel forskjellige. Berlin er selve ungdomsbyen, Praha – høyaktiv og kompakt, og Wien med sine kaffebarer og vintradisjoner. Alle steder lett å komme i kontakt med andre mennesker. Østover er det nok Thailand og Singapore som trekker mest. Vestover frister nok fortsatt San Franscisco. Er du singel tiltrekkes du nok mest av det som er litt frekkere og annerledes.

2) – Den generelle trenden er at folk vil oppleve mer. Fortsatt er strendene rundt i verden godt besøkt – men i og med at turismen øker betydelig, er det nye interesser som fenger. Kulturreiser, safari og lignende er blant den type reiser også single vil ut på. Her kan man dyrke sine egne interesser fullt ut, og ikke minst møte likesinnende.

3) – Det er helt avhengig av interesse. Noen – særlig kvinner – liker spa, og da er alt fra Maldivene, Thailand, Zanzibar til Tahiti de riktig store opplevelsene. Er du glad i musikk, er først og fremst Europas storbyer, med blant annet Wien og London selvfølgelige reisemål. Personlig har jeg stor sans for safari i Tanzania, Thailand utenfor turistveiene, og med bil fra stat til stat i USA. Dette er helt utmerket som singel – noe jeg selv har topp erfaring med. Men det krever at du liker å reise alene.

Kirsten Buzzi, Reisejournalist i Dagbladet. Jobbet som vaktsjef i Dagbladet til år 2000, deretter som forbrukerjournalist med reise som spesialfelt:

1) – Vi har finanskrise nå, så det blir slutt på fem-stjerners hotell i Barcelona og luksusturer. Det blir færre firmaturer, men ikke gutte- og jenteturer. Med en euro på nærmere ti kroner er det like dyrt å feriere i Spania som i Norge.

2) – Folk er mye mer prisbevisste nå. Trenden med å reise i Norge forsterkes. Det blir mere aktive turer. Kajakkpadling er på vei til å bli populært. Sykling har vært populært en stund. Og folk er også på vei til å oppdage at det er like dyrt å reise til Syden som til Thailand – for i Thailand lever du jo mye billigere. Jeg tror heller ikke det blir færre backpackerreiser. Backpacking er “uber-populært”!

3) – Jeg kom akkurat hjem fra Krakow. I Krakow er det 200 000 studenter av byens 800 000 innbyggere. Her ligger det over 200 cafeer og barer samlet i gamlebyen. Gladsingle nordmenn vil gjerne treffe folk og omgås likesinnede, og i Krakow er det lett å treffe folk!
Austin, Texas – er en også en slik studentby. Her går alle ut, i alle aldre – og professorer på 60 og 18-åringene sitter om hverandre. Amerikanere er lett å komme i kontakt med. De reiser ikke så mye selv, og liker å snakke med europeere. New York er også en fantastisk singelby. For utenom de mest travle områdene på Manhattan, er det også her lett å komme i kontakt med folk.
I Norge er Trondheim er bra singelby å reise til. Det er flere studenter i Trondheim målt mot innbyggertall enn i Oslo, og lettere å komme i kontakt med likesinnede. Tromsø er også en slik by.

Stengt for kommentarer.