Urørte artister

19. januar 2010 19:45 av Mina Knudsen 

Flere usignerte norske artister kjemper om en ting – bli Norges neste musikksensasjon. Det er snakk om NRK Urørt.

Pirate

– Nå må vi begynne å levere, sier Kurt Andre Aase (25), trommis for Pony the pirate.

Etter de vant Urørt med sangen Walk the shame i 2009, har flere blitt oppmerksom på rockebandet.
Pony the pirate var et av de få bandene som hadde hele juryen i ryggen.

– Det er en låt som skilte seg ut og det er denne som er klart den beste låten. Etter å ha hørt alle sangene 20 ganger til, ble jeg 100 prosent sikker på at dette er den beste. Jeg håper de virkelig vinner i år, sa Christer Falck under finalen i fjor.
Musikkjournalisten Sigrid Hvidsten fra Dagbladet var også enig og uttalte:
– Dette liker jeg kjempegodt.

Den store muligheten
NRK gir unge musikere sjansen de alle drømmer om. Få musikken sin spilt på radio, slanten på 25.000 kr og turnere i hele Norge, med 18 konserter i regi av Zoom Urørt.

– Kristian misforstod og trodde ikke dommerne likte sangen, så han ble veldig glad. Fra å sitte og være døds nervøs til å få høre at vi vant var ekstremt glederus, sier Aase.

Det ble utklassing i finalen 2009, da Pony the pirate vant med 13.090 stemmer. Med nylig plateslipp og en haug med konserter fremover, har de nok å gjøre.
Det er ikke mange band vi ser som er så mange som åtte stk. Og det kan fort bli krevende, men med mye resing og konserter syns de det bare er gøy.

– Det er positivt og veldig sosialt. Når vi er ute å reiser kan vi bytte på hvem vi henger med om vi går lei. Vi venter bare på at vi glemmer en på flyplassen, som i filmen hjemme alene. Det må jo skje snart, sier Kurt med glimt i øyet.

Lik The killers
Media følger bandet og med fullt publikum på deres konsert i Trondheim, er det nok flere som er spente på hva gruppen har å komme med i fremtiden. Kritikere sier de er en blanding mellom The killers og Arcade Fire, noe de ikke har noe i mot å høre.

– Selv mener vi at vi er mer lik The killers og den britiske rocken, om vi må sammenligne oss med noen, sier Kurt.

Musikkprosjektet til NRK lar norske usignerte artister og band dele musikken sin med resten av Norge. Gjennom TV, radio og internett kan musikkinteresserte få høre all nykommen musikk, og kommentere fritt om de liker det eller ikke.

I år som tidligere er det igjen duket for ny Urørtfinale. Ti håpefulle band er med om å vinne tittelen som årets urørt og alt som følger med. Blant disse stiller bandet The pink robots med sangen Curly.

– Musikken vår er original Pop/Rock, hvor vi lar oss inspirere av alt og ingenting. Vi putter det i en blender og smaker på. Hvis alle liker resultatet, så har vi en ny Pink Robots-låt, sier Christoffer Vighals Smedaas (25), som er trommis i bandet.

 

Gjengen fra The pink robots

Gjengen fra The pink robots under photoshoot.

2010, et rosa år
Med plateslipp den 15.februar er timingen perfekt om de skulle vinne Urørt. Og vinteren vil gå til å spille live over hele Norge.

– Om vi vinner Urørt 2010 vil det først bli noen pils før vi legger oss. På lengre sikt er det å bli årets Urørt en enorm PR-boost for en ny artist eller et nytt band. Vi skal selvfølgelig vise oss fra vår beste side på årets utgave av By:larm også, sier Christoffer.

Med ni andre sterke finalister å kjempe imot har The pink robots troen på dette året.

– Folket kan forvente energibombe av en skive og energiske liveopptredener! 2010 blir et rosa år uavhengig av Urørt-seier eller ei, sier han.

Etter å ha nådd så langt som til finalen har de en ting å si til andre ukjente artister.

– Legg for all del ut musikken på Urørt. Det er en kjempe fin måte å få tilbakemelding på musikken din. Ellers er tipset å gjøre det du selv syns er givende og gøy. Lag musikk du selv vil høre, så er det andre som også vil sete pris på den. Ikke gi opp på grunn av sleivete kommentarer, eller en opptreden som ikke gikk helt som planlagt. Øvelse gjør som sagt mester, avslutter trommisen.

Tøff i pysjamas
– Urørt er den viktigste plattformen for uetablerte norske band. De fleste plateselskaper bruker Urørt og P3 som talentfabrikk. Pony The Pirate, Bjørn Hellfuck og Donkeyboy er blant de siste Urørt bandene som har blitt signet til store selskaper i Norge, sier Mats Borch Bugge (31).

Som nykommer i stillingen som P3s musikksjef har Bugge likevel syv år med erfaring. Før dette var han prosjektleder og musikkprodusent for samme kanal.
I år skal han også være en av jurymedlemmene i Urørt finalen som holder plass i Trondheim førstkommende fredag.
Borch Bugge sier at han enda ikke vil røpe favorittene sine.

– Dette må nok forbli hemmelig inntil fredag, sier han.

Likevel syns han nivået er jevnt over høyt og sjangermessig spenner låtene veldig bredt.
Og han legger ikke skjul på at fjordårets vinnere var verdige vinnere.

– Pony the pirate spiller en utadvent og følelsesrik rock som aldri glemmer verdien av et godt poprefreng. De opererer med dét i en noe unorsk tradisjon. I tillegg er de veldige gode musikere, påpeker han.

Sjefen mener selv at selvtilliten har økt i takt med de internasjonale suksessene Norge har hatt i kjølvannet av bergensbølgen.

– Man tør i større grad å satse på nye navn, og folk er mer bevisste rundt verdien av musikk som eksportnæring. I tillegg er kvaliteten på norsk musikk blitt hevet, sier Bugge.

Hva ville Gud sagt til deg om du stod i porten på vei inn til himmelen?

– Tøff i pysjamas, avslutter han.

Toppfoto: Anja Elmine Basma

Stengt for kommentarer.