Rockheim rocker ikke

18. januar 2010 13:16 av Gøran Gimsøy 

Planlagt åpning for rockemuseet Rockheim er nå i mars. Det gjenstår ennå mye for å ferdigstille bygget og utstillingene. Arbeiderne har noen slitsomme måneder framfor seg.

Det gamle Mellageret på Brattørkaia er i endring. Det er hektisk byggeaktivitet og Trondheims nye signalbygg er i ferd med å bygges. Utsiden kan vel best betegnes som en byggeplass. Vernesko og hjelm er påbudt inne i bygget.

Rockescene på museum
Prosjektleder for drift, Einar Jarle Vabenø gir meg en omvisning. I første etasje kan man begynne å ane konturene av hvordan det ferdige bygget vil se ut. Det gamle preget av Mellageret skal ivaretas, men det er påbygd en scene. Det er denne scenen med en publikumskapasitet på 350 plasser som skal gjøre Rockheim aktuelt for musikkmiljøet i byen.
-  Dette er sentralt for bandene i byen og omegn. Trondheim har ikke hatt en skikkelig scene siden Veita, sier konservator Bård Petter Hovik. Rock blir ofte sett på som noe rebelsk som hører hjemme i andre omgivelser enn bak glassmontre. Derfor er det viktig for Rockheim å ha en konsertscene.

Vandring i norsk musikkhistorie
Museet skal være i fire etasjer. Den overgripende ideen er at Rockheim skal være en reise mellom de ulike tiårene innen norsk musikkliv, fra 1950-tallet til nåtid.
-  Det blir en slags tidstunnel mellom alle periodene, sier Einar Jarle Vabenø. Min fascinasjon blir lett tiltrukket til det som skal bli 70-tallsrommet formet som en bandbuss.

Imidlertid må man bruke forestillingsevnen rimelig kraftig for å få et inntrykk av hvordan det ferdige museet blir. Bortsett fra 70-tallsrommet er et glasskilt med Rockheim-logoen på det eneste som vitner om at dette er regjeringens museale storsatsning som skal være ferdig om mindre enn et halvt år.

Folk kan se fram til mange godbiter når museet er ferdigstilt. Her blir det samlinger og instrumenter for de fleste som er interessert i norsk musikkliv. Blant annet sanganlegget til Pussycats som Rolling Stones spilte på i sin tid.
-  Rock kom til Norge for snart 60 år siden. Musikkgjenstander som er eldre enn 30 år har ihvertfall sin plass her, mener Bård Petter Hovik. Utstyret fra 60- og -70 tallet er fortsatt i bruk. Kvaliteten og den gode lyden fra den tiden var spesiell og er nå eksklusiv vare. Mange vil rett og slett ikke gi dette fra seg.
-  Vi har til og med betalt overpris siden det ennå er i bruk, forteller Hovik.

I alle etasjer trekkes det ledninger og slås spiker. Byggeprosessen er kommet lengst i toppetasjen. Her er det rød sone og det betyr at alt skal være rent. Selv om resten av bygget er fullt av støv og skitt må vi her trekke på oss skobeskyttelse. Det er i denne etasjen det skal være restaurant med utsikt over Trondheimsfjorden.

Ikke bare gjenstander
Imidlertid er ikke fremdriften for prosjektet så forsinket som museumslokalet tilsier. Rockheim satser ikke bare på tradisjonelt museumsformidling. Fordi de er et nasjonalt museum har de brukt mye ressurser på nettbasert formidling. Gjennom virtuelle Rockheim og Rockipedia skal museet være tilgjengelig for alle. Nettsidene ligger allerede ute i beta- versjoner.

Virtuelle Rockheim er basert på den opplevelsen det ferdige museet skal gi de besøkende. Den eneste forskjellen er at man ikke fysisk skal bevege seg i lokalet, men opprette en avatar man kan styre rundt i en virtuell virkelighet. Virtuelle Rockheim er tenkt som et sted hvor man kan få en opplevelse av museet, høre musikk og ikke minst kunne møte andre musikkinteresserte. Betaversjonen har imidlertid ikke vært godt mottatt av publikum.
-  Tilbakemeldingen har ikke vært spesielt gode. Grunnprinsippet er der, men det mangler innhold og er bare kompitabelt med windows, forteller prosjektkoordinator Merete Larssen.
-  Når det gjelder Rockipedia så har tilbakemeldingen vært gode. Der får folk mange treff på artister og band.
-  Brukervennligheten er dårlig, men dette har et stort potensial, mener Larssen. Gjennom arkivering får publikum info om de meste som har skjedd i norsk musikk siden 1956. I tillegg vil det komme lytteeksempel på Rockipedia.

Når det gjelder utstillingen i selve museet mener prosjektmedarbeiderne selv at de ligger bra an i forhold til åpningen i begynnelsen av mars. Hva som skal fortjene en plass i selve utstillingen er det kuratorer og konservatorer som bestemmer.
-  Bandene får selv stå for kvalitetsstempelet, så står Rockheim for dokumentasjonen av dem, sier Bård Petter Hovik.

Stengt for kommentarer.