Får selge pølser igjen

20. januar 2009 17:25 av Andrea Evensen 

Nattmatforbudet etter klokken 01.00 på bensinstasjoner, kiosker og kebabutsalg er avsluttet etter bare 15 dager.

- Det kom en dame hit og kalte oss kommunister fordi hun ikke fikk kjøpe nattmat. Jeg synes det var veldig morsomt, siden jeg kommer fra Russland selv og der får man kjøpe mat når man vil, ler Valetin Jørstad, som jobber på Esso i Trondheimsveien i Oslo.

Jørstad måtte tåle mange sinte kunder på nattestid som ikke fikk kjøpe pølse, baguetter og kaffe.

- Jeg skjønte ikke poenget med forbudet. Godt nyttår liksom, sier han.

Fra 1. januar i år ble bensinstasjoner, kiosker og kebabutsalg rammet av den nye serveringsloven, og fikk forbud mot å selge bakverk og varm mat og drikke mellom 01.00 og 06.00.

Tapte penger
- Mange var veldig overrasket over forbudet og ble sure fordi de ikke fikk mat. Jeg syntes spesielt synd på drosjesjåførene som ikke fikk kjøpe kaffe på nattvakt, sier Jørstad.

Jørstad og hans kollega Sølvi Saglien er veldig fornøyd med at nattmatnekten ble avblåst etter bare 15 dager, men mener den aldri burde funnet sted.

- Vi mistet jo mange kunder og det gikk veldig hardt utover omsetningen vår. Dessuten var det mange andre steder som ikke overholdt reglene, så vi tapte på å følge dem. Hadde forbudet vart lenger, måtte vi ha nattestengt bensinstasjonen, sier Saglien oppgitt.

Lagde gruppe
Daniel Engh Anundsen har opprettet gruppen ”Nei til nattmatnekt i Oslo” på det populære nettstedet facebook. Gruppen har over 3000 medlemmer.

- Jeg startet gruppen fordi jeg ville at flere skulle vite om forbudet, og jeg ville starte en diskusjon om det. Det viste seg rimelig raskt at mange ikke visste om forbudet, og at mange hadde tydelige meninger om saken, sier Anundsen.

Selv har han også sterke meninger om det mislikte forbudet, og reagerer spesielt på påstandene om at forbudet skulle redusere vold.

- At folk blir nektet å kjøpe mat har ingen positiv effekt mot vold i mine øyne, heller motsatt, sier han.

Anundsen har fått gode tilbakemeldinger av gruppen, og spesielt positive var kommentarene som tikket inn etter at han kunne meddele at forbudet var over.

”Jippi det er lov å selge mat igjen!” er det en facebookbruker som skriver. Anundsen er selvfølgelig også fornøyd med avgjørelsen.

- Jeg er veldig glad for at forbudet er opphevet, både for min egen del og for alle andre som har lyst på en matbit om natten. Det ville jo også ha blitt en del brente grandiosaer på nattestid som kunne laget farlige situasjoner. Ser for meg mange som sovner i sofaen mens de venter på at maten skal bli ferdig og våkner til en røykfull leilighet og en kullsort pizza i ovnen. Er sikker på at mange kjenner seg igjen der, sier han.

Stengt for kommentarer.