Varm deg, i landet der kua er hellig

14. januar 2010 12:08 av Jeanette Lorvik 

Foto: Jeanette Lorvik

Scandinavias temperaturmålinger har overgått seg selv. Med – 40 C på den verste, må man bare overgi seg og se mot lysere og varmere strøk. Denne gangen tar vi en titt på Sør-Indias perle, Goa.jadaaa

På 70-tallet flyktet åpensinnede hippier fra vesten til Goa, for å røyke hasj og leve et fritt og nytende liv. Varme, god mat og idylliske strender frister fortsatt mennesker fra vesten, til å utforske hva Goa har å by på og hvilke opplevelser det multikulturelle landet kan gi deg. For India er alt annet enn kjedelig. Uansett om du er 20 år og vil feste og sole deg, 30 år og vil finne deg selv igjennom forskjellige religioner og yoga. Eller 60 år for å nyte de pensjonisttilværelsen i sol og varme. Her er det nemlig noe for alle.

Det er ikke bare fargene på Indias solnedgang som imponerer, her får du også mat i all slags farger

Det er ikke bare fargene på Indias solnedgang som imponerer, her får du også mat i all slags farger

Curry for alle penga
Har du smaksløker og liker å utfordre disse, er India plassen å gjøre det på. Curry, safran, koriander og chili er bare en brøkdel av alle krydrene det indiske folket liker å bruke, og når de først er i gang på kjøkkenet, er det bare å blande alt sammen og lage en god suppe av det hele. I menyene finner du ofte beskrivninger av retter som; Kylling med grønnsaker og gode indiske krydder. Spør du hva det betyr og hvilke krydder de mener, smiler servitøren pent og sier akkurat det samme som menyen forteller. Maten og kvaliteten varierer fra plass til plass, men er du på utkikk etter et skikkelig hjemmelaget indisk måltid, finn en lokal plass, som ikke ser så pyntet ut, og der bare indiske mennesker sitter. Det er akkurat der du finner gullkornene!

Syv forskjellige solnedganger på syv dager
Flott natur, nydelige strender, eksotiske dyr og fantastiske solnedganger er Goas nøkkelord på hva du får med deg under en reise der. Klokka halv seks på ettermiddagen hver eneste dag, bør du finne deg til rette på en av de koselige strandbarene langs stranda. For ca klokka seks er det solnedgang, og denne er av typen du ikke blir lei av! Fargene og bevegelsene av sola varierer fra dag til dag, og følelsen du opplever av dette synet, er noe et hvert menneske bør oppleve, gang på gang.

18471_404922075690_750770690_10832011_8274236_n

Shopping på stranda
Er du av typen som kan shoppe døgnet rundt, bør du lære deg å prute, for i Goa kan du slå deg løs på shoppingfronten. På nesten alle strendene går det rundt selgere hele dagen. De selger alt i fra smykker, buddhaer, sengetepper og klær. Men det indiske folket har et ekstremt positivt syn på de vestliges økonomi og pengeforbruk, så de overpriser gjerne med fire ganger den egentlige betalingssummen. Så her må man være hard og rå om man skal få seg noen kupp.18471_404986915690_750770690_10832591_1703592_nMen gjør du dette med et smil og glimt i øyet, for du som regel en hyggelig pris til slutt, og ikke minst en artig og underholdende ”auksjon”. Henna-tatoeringer, manikyr og massasje er også noe du kan kose deg med i de mange timene sola står oppe og du ligger og steker deg. Men vær forsiktig. Goa ligger på kysten av langs araberhavet, så sola er sterk, selv om varmen ikke står på fullt. Så masse solkrem med høy faktor er ikke å forakte!

Strender verdt å besøke
- Baga beach, charterparadiset
- Paloleem beach, flotte strender, backpackernes møtepunkt
- Anjuna beach, hippienes paradis
- Spagetti beach, italienernes favoritt
- Vagaton beach, ”fyll opp batteri”-stranden

10 ting du sikkert ikke visste om Goa og India
- Goa var portugisisk koloni i ca 450 år frem til 1961.
- Det største ølmerket ”King Fisher” er et stort imperium. De eier blant annet det største innenlandsflyselskapet pg bryggeriet i India. Hvor enn du snur deg, ser du deres logo.
- Flerkoneri (poligami) er lovlig i India
- Indiske mennesker spiser med venstre hånda uten bestikk, og tørker seg etter toalettbesøk med høyre hånda.
- Når indiske jenter gifter seg, får de ingen ring. De får et smykke med forskjellige påheng og en tåring.20140_250715846509_664891509_3820182_700168_n

- Safran som er et av Indias mest brukte krydder, er også det dyreste krydderet i hele verden.
- Den rike befolkningen av India snakker engelsk. Men det skal mye konsentrasjon til for å forstå hva de sier når de snakker med hverandre. Aksenten på engelsken er av type indisk, som gjør det hele ganske uforståelig.
- I India er kua hellig. Den kan ikke røres eller bli veiledet til hvor den skal gå. Går den i gata, midt i trafikken, så får den lov til det.
- I trafikken er det en regel som gjelder. Ubegrenset bruk av hornet er lov, og oppfordres til. Og ikke minst, en vanlig utenlandsk regel; Størst er først.

Stengt for kommentarer.