Kulturelle Trøndelag

13. januar 2010 15:28 av Maian Daljord 

Kulturen blomstrer i Trøndelag og 2010 seiler opp til å bli et heidundrende år for 
alle kulturentusiaster der ute. Det er utrolig mye å se frem til og her har vi nevnt noen av de viktigste begivenhetene i det kommende året.

kulturuke
Det islandske bandet Múm under Pstereo -08 Foto:Julia Midtgård

2010 startet bokstavelig talt med et brak da trønder-rockerne 
Keep Of Kalessin gikk til den nasjonale Melodi Grand Prix finalen, 
og de er nå en av favorittene til å bli Norges representant i den internasjonale finalen som arrangeres i  Oslo i vår.

Rockheim like om hjørnet
Dette er også året da nasjonalmuseet for pop og rock, Rockheim, på Brattørkaia i Trondheim endelig åpner dørene. Dette skjer i  april.
Rockheim er en av landets største forvaltere av norsk populærkulturarv.
I museums-kulissene foregår det både arkivering, forskning, forvaltning og formidling av norsk musikkhistorisk materiale.
I det 1320 kvadratmeter store lokalet har både lokale, nasjonale og internasjonale fenomener fått plass.
Her kan du til og med 
lære å spille gitar av TNT-gitarist Ronnie Le Tekrø.
Det er bygget en profesjonell scene med utstyr og teknikk på toppnivå, og det er kapasitet på 350 tilskuere, og som også kan  brukes som konferansesal.
Konsertaktiviteten vil knyttes opp i museets utstillinger. 
Rockheim vil også ha en restaurant og en butikk der du kan kjøpe plakater, plater og spill.

Et levende Trondheim

Kulturlivet i Trondheim er allsidig. Med scener som Trøndelag Teater, Olavshallen, Studentersamfundet, Dokkhuset og Avant Garden er det nok å velge i.
Hver tredje trondheimer er medlem av et idrettslag, og byen har anlegg for de fleste ambisjoner og interesser. Byen har også et levende kunstmiljø, og har lenge vært et senter for samtidskunst. 
Folkebiblioteket og Trondheim kino er alltid godt besøkt og oppdaterte.
Etter omfattende rehabilitering og ombygging vil Byscenen, som ligger midt i Prinsenkrysset i Trondheim sentrum, stå ferdig som Trondheims nye storstue i april 2010. 
Storsalen har kapasitet til ca 600 stående og 450 sittende og egner seg like godt til forsterket musikk som akustisk.
Olavsfestdagene – som feires en hel uke i overgangen mellom juli og august er også en viktig kulturhendelse som bidrar til å gjøre Trondheim mer levende.

En stolt 100-åring
I 2010 feirer det evigunge Studentersamfundet i Trondheim sitt jubileum som hundreåring. Jubileet på Samfundet kommer til å strekke seg fra 01.10 til 10.10.2010, og vil ifølge deres hjemmeside være en hyllest til alt som har vært og alt som skal komme på Samfundets vegne.

Den årlige Pstereo-festivalen arrangeres i år 20. til 21. august, med en rekke kjente artister.
For mer info se www.pstereo.no
En absolutt høydare er at det legendariske rockebandet  KISS kommer til Lerkendal og holder konsert
8. juni 2010. Det kommer til å bli en av de største hendelsene i byen i sommer!

Grunnleggerne av festivalen Trondheim Rock spør hvorfor alle store konserter skal arrangeres i Oslo og Bergen og arrangerer like godt en årlig rockefestival som varer i tre dager, fra 20. til og med 22. mai. Målet er at festivalen skal domineres av kjente og folkekjære artister fra både inn- og utland.
Det største trekkplasteret i år er konsert med de britiske legendene Slade.

Trondheim kino utvider sitt repertoar
Kosmorama er Trondheims internasjonale filmfestival og ble etablert i 2004 på initiativ fra Trondheim Kommune og arrangert for første gang 12.-17. april 2005.
Festivalen skal styrke filmmiljøet og filmen i Midt-Norge, samt bidra til nyskaping i skjæringspunktet mellom kultur og næring.
I tillegg har Trondheim Kino all grunn til å se frem mot nok et innbringende år. 
Hele 840 000 kinobilletter ble solgt i 2009. Det gjør fjoråret til det tredje beste av de siste tjue årene, og ingenting tyder på at 2010 skal bli noe dårligere. 
Året startet med et smell med storfilmen Avatar som hittil er sett av 400 000 nordmenn.
Den siste filmen om Harry Potter kommer også iløpet av våren , og tredje kapittel i Twilight-sagaen i løpet av høsten. Alle er store publikumssuksesser.
Av andre filmer med premiere i år er det verdt å nevne Roald Dahl`s Den fantastiske Mikkel Rev som kommer i februar med bla Meryl Streep som en av stemmene. Den kjente regissøren Tim Burtons nye filmatisering av Alice in Wonderland som har premiere i mars er også noe å glede seg til.

Trondheim Kino tilbyr våren 2010 fire direkteoverførte operaforestillinger fra The Metropolitan  i New York. 
Overføringene finner sted utvalgte lørdager i Nova Kinosenter og introduseres av Symfoniorkesterets programsjef, Stefan Sköld. Forestillingene overføres digitalt via satelitt til Trondheim Kino. Nærmere den ekte opplevelsen kommer du ikke, ifølge presseskrivet! 
Første forestilling er Carmen, lørdag 16. januar kl.19.00.

Romeo and Juliet på trøndersk vis

Trøndelag Teater har ny teatersjef. Han heter Kristian Seltun og er proppfull av ambisjoner.
- Det er klassikerne som dominerer i 2010. Ibsen, Shakespeare og Vesaas, men også en Broadway-utgave av en av teaterhistoriens største klassikere, nemlig Wedekinds Vårløsning fra 1891, og Finn Iunkers humoristiske versjon av Euripides’ Ifigeneia i Aulis. Det vi ønsker å nå ut med, er at disse klassikerne ikke bare tåler, men også innbyr til en nylansering, forteller han i en pressemelding.
Det mange kanskje gleder seg mest til er oppsettingen av “Romeo and Juliet” som har premiere 3. september.
Men både Ibsens “En Folkefiende”, og de to stykkene som går nå, “Pseudonymet” og “Frosset”, er vel verdt en tur på teater.

Ellers kommer det verdenskjente britiske bandet Mew til Studentersamfundet 12. februar og Kaizers Orchestra dagen etter.
Kurt Nilsen og selveste John Cleese kommer til Olavshallen i september. Dum Dum Boys skal holde en rekke konserter i Verkstedhallen nå i vinter.
For de jazz-intresserte er det hver lørdag jazz- og vinkveld på Studentersamfundet og formiddagsjazz på Olavs Pub.
2010 tegner altså til å være begynnelsen på et tiår med store kulturelle vekstmuligheter.

Stengt for kommentarer.