Vanskelig på Haiti

14. januar 2010 15:00 av Trond E. Plathe 

Mandagens jordskjelv på Haiti rammet millioner av mennesker, nok ett internasjonalt nødhjelp samarbeid er i gang. Fire dager inn i krisen har man fått litt mer oversikt en tidligere; dessverre viser situasjonen seg å være enda verre enn mange først fryktet.

Det var like før klokken 23.00 norsk tid at jordskjelvet som målte 7,3 på Richters skala traff den karibiske øya Hispaniola. Haiti, som ligger på øyas vestside, ble sterkest rammet; men også den Dominikanske Republikk i øst ble truffet. Flere mindre skjelv fulgte utover det neste døgnet.

Jordskjelvets episenter ble målt av amerikanske geologer til å ha funnet sted ca.16km (10 miles) utenfor Haitis hovedstad Port-au-Prince. Hovedstaden ble dermed midtpunktet for krisen. Øya Hispaniola er kjent for å være et hyppig mål for naturkatastrofer som jordskjelv og orkaner; men dette skjelvet regnes for å være det verste på over 200 år.

Verre enn forventet
Nå i ettertid viser det seg at skadene er mer omfattende enn først fryktet. Blant annet har hovedstadens sykehus, flere forretningsbygg, presidentpalasset og en katedral rast sammen. Haitis statsminister Jean-Max Bellerive frykter så mange som 100.000, hvis ikke flere, kan være omkommet. FN`s lokale hovedkvarter ble også ødelagt under skjelvet. Rundt 200 FN arbeidere; deriblant Hedi Annabi, lederen for den lokale sivile FN styrken, er savnet og antatt død.

Haiti er det fattigste landet på den nordlige halvkule. Den dårlige infrastrukturen og lave bygningsstandarden gjør innbyggerne spesielt utsatt for jordskjelv og andre naturkatastrofer. Man regner med at rundt 3 millioner mennesker, bare i Port-au-Prince området alene, er sterkt rammet av katastrofen. Flere stater, blant andre USA, og forskjellige internasjonale organisasjoner jobber med å begynne aktiv nødhjelp. Men senest onsdag var det ennå ikke rapportert om noen organisert redningsaksjon i Port-au-Prince eller andre utsatte områder. Mangel på riktig utstyr gjør at de rammede ofte er nødt til å bruke bare hendene for å grave etter overlevende.

Nordmenn på Haiti
I dag skriver Adressa.no at en nordmann i 60 årene fra Arendal er bekreftet savnet under jordskjelvet. UD forteller at det bare var et fåtall nordmenn som befant seg på Hispaniola og at de nå jobber med å kontakte hver av dem.

I følge dagbladet.no drar det også i dag flere norske leger, sykepleiere og teknikere til Port-au-Prince for å opprette et feltsykehus i byen. Siden de lokale sykehusene ble ødelagt under skjelvet har behandling av sårede vært vanskelig. Feltsykehuset skal være med på å bedre denne situasjonen. Utflukten er i regi av Rødekors og kirkens nødhjelp.

Lær mer om Haiti her.

Stengt for kommentarer.