Rekordbra fjorår for norske kinoer

20. januar 2009 13:55 av Line Fauchald 

lights- Det totale kinobesøket i 2008 endte på 11 840 195, noe som er en økning på 10 prosent fra i fjor , sier kommunikasjonssjef Birgitte Langballe i en pressemelding fra Film og Kino-bransjen.

Med filmene ”The Dark Knight”, ”Kautokeino-opprøret”, ”Mamma Mia!” og ”Mannen som elsket Yngve” har 2008 blitt ett av de beste kinoårene for Norge til nå.

-    Det var de norske filmene som bar kinobesøket første halvår, og årsaken til det gode besøket er først og fremst at norske filmer har gjort det så godt. Kinobesøket på norsk film endte på 2 658 655, noe som er en økning på rundt 50 prosent sammenlignet med 2007. Hele 23 filmer hadde premiere i løpet av fjoråret, og norskandelen nådde rekordhøye 22,5 prosent, forteller Langballe i pressemeldingen.

Ut av de nesten 12 millioner besøkende har norske filmer kassert inn kinobilletter for gjennomsnittlig 116 311 publikummere. Her er det Mikkel Gaups ”Kautokeino-opprøret”, ”Lange Flate Ballær 2”, ”Fritt Vilt 2” og ”Mannen som elsket Yngve” som har vært storfavorittene.

Storfornøyd publikum

Heldigvis er det ikke bare kritikerne som er fornøyde. Også Maria Ottosen (21) fra Oslo er strålende fornøyd med de norske filmene som har gått sin seiersgang i kinoene de siste månedene. Oslojenta er en stor filmentusiast, og har fått med seg både storfilmen ”Max Manus” og ”Den siste revejakta”.

-    Jeg var ikke like glad i norsk film før som jeg er nå, og hadde egentlig bare ”Villmark” og ”Buddy” som favoritter. I løpet av de siste to årene har jeg sett og likt både ”Mannen som elsket Yngve” og ”Max Manus”, tilstår 21-åringen.

Storfilmen ”Max Manus” er en av de mest sette filmene i Norges kinohistorie – noe som vitner om at budsjettet på 55 millioner kroner har blitt godt brukt.  Skal vi tro publikumstoppen per dags dato har hele  860 628 nordmenn sett ”Max Manus” siden premieren, mens ”Død snø” ligger på andreplass med 83 697 besøkende.

- Selv om jeg ikke liker grøsser-sjangeren må jeg nesten få med meg ”Død snø” også. Jeg håper og tror at jeg ikke blir skuffet, avslutter Ottosen.

Stengt for kommentarer.