- Bruk hue!

7. desember 2009 23:32 av Elin B. Øvrebø 

Over 100 000 barn har blitt mobbet på internett. Til neste år skal kampanjen ”Bruk Hue” utvides til flere deler av landet.

 Stadig flere barn og unge blir trakassert når de bruker sosiale medier.

 - Det er lettere å gå langt i ordbruken når man ikke ser ansiktet og reaksjonen til mottakeren. Både barn og voksne opptrer annerledes på digitale medier enn de ellers ville gjort ansikt til ansikt. Vi må ha like normer for oppførsel på internett og gjennom mobil som vi har ellers i samfunnet, mener Øystein Samnøen, daglig leder i Barnevakten.

Skjult mobbing
I september gikk startskuddet for Norges største satsing mot digital mobbing, Bruk Hue- kampanjen, et samarbeid mellom Medietilsynet, Røde Kors, Barnevakten og Telenor. På to måneder ble elever og foreldre på Østlandet kurset i hvordan de skal håndtere tilfeller av digital mobbing. Målet er å forhindre at denne typen mobbing finner sted.

- Det er minst like viktig å forebygge digital mobbing som andre typer mobbing. Veldig mange barn har i dag tilgang på datamaskin og har egen mobil, og derfor kan digital mobbing være vanskelig å oppdage for foreldrene. Flere voksne har dessuten gjerne liten kunnskap og får derfor lite innsyn og innsikt i hva barna driver med, forteller Samnøen.

 Samfunnsansvar
- Det er viktig å informere om hva digital mobbing er og hvilke negative konsekvenser dette kan få for de involverte. Ikke minst gjelder dette juridiske følger dersom folk bryter loven ved spredning av grove rykter eller trusler på nettet, legger han til.

Initiativtakerne bak Bruk Hue-kampanjen er Telenor og Barnevakten. Også Telenor er bevisst sitt samfunnsansvar, forteller informasjonssjef i teleselskapet, Atle Lessum.

 - Som en stor leverandør av tekniske tjenester, er vi klare over at det følger en del negative sider ved internett i tillegg til de positive. Derfor har vi lansert et eget filter mot barneporno og i ett år har vi tilbudt kundene våre såkalte mobbefiltre til mobil. Det er viktig å ha fokus på digital mobbing, sier han.
Hvor Bruk Hue-turneen reiser neste gang, er foreløpig ikke avgjort.

 

 

Fakta
Digital mobbing: mobbing som skjer på teknologiske plattformer som internett og mobiltelefon. Er ofte vanskelig å oppdage, og blir derfor også kalt skjult mobbing.

Trygg bruk-undersøkelsen for 2008, gjort av Medietilsynet, viser at  over 100 000 barn i Norge har mottatt sjikanerende meldinger på internett. I tillegg har underkant av tjue prosent av norske barn opplevd at filmer eller bilder av dem har blitt videresendt eller lagt ut på nettet uten at de får vite om det.

 Kilde: http://www.brukhue.com/

Stengt for kommentarer.