FKH stifter aksjeselskap

4. desember 2009 22:18 av Elin B. Øvrebø 

Som mange andre lag i eliteserien danner også nyopprykkede Fotballklubben Haugesund (FKH) et eget aksjeselskap.

SESONGSLUTT: Sesongen ble avsluttet med opprykk til eliteserien for FKH. For tiden får Haugesund Stadion en etterlengtet pause fra taggete fotballstøvler. Foto: Elin B. Øvrebø

SESONGSLUTT: Sesongen ble avsluttet med opprykk til eliteserien for FKH. For tiden får Haugesund Stadion en etterlengtet pause fra taggete fotballstøvler. Foto: Elin B. Øvrebø

 

 Torsdag 19. november ble det avgjort, på ekstraordinært årsmøte, at FKH stifter et eget aksjeselskap som økonomisk støtte til fotballklubben. Allerede dagen etter, den 20. november, ble det nye aksjeselskapet opprettet. Prisen per aksje ligger på 10 000 kroner.

Samarbeidet med aksjeselskapet er nødvendig for at klubben skal sikres langsiktig utvikling og forutsigbarhet, mener fungerende daglig leder i FKH, Ove Gabrielsen.

- Vi oppretter et eget aksjeselskap for å få inn mest mulig egenkapital. Et AS gir oss tilgang til flere kapitalinntekter og den økonomiske risikoen for driften av klubben reduseres. AS gir oss økt økonomisk handlingsrom og friheten til å legge planer lenger enn bare ett år fram i tid. Vi trenger flere nye spillere neste sesong, og dette kan vi få bedre råd til på grunn av samarbeidet med AS, sier han.

- Tungt år
I likhet med næringslivet, har også den norske toppfotballen fått kjenne finanskrisen på kroppen. Forrige uke meldte Klubblisensnemnda at FKH er blant 17 norske klubber som har fått betinget lisens for neste sesong. Klubbene må dokumentere positiv egenkapital innen årsskiftet om de vil beholde sin plassering i fotballserien.

Gabrielsen, som også er utdannet økonom, mener at dette ikke vil være noe problem for FKH.

- I utgangspunktet ligger det an til underskudd i år, men dette gjelder for de fleste norske klubbene. Markedet for spilleoverganger har tørket inn det siste året og det har vært lite salg og utleie av spillere, noe som kommer til å prege årsresultatet vårt. Fordi vi har rykket opp i eliteserien kan vi likevel vente oss midler fra medieavtalen som vinnere av årets førstedivisjon. Jeg tror vi vil ende opp med positiv egenkapital. Det hadde vi klart også uten AS. Stort sett har vi klart årets kostnader som forventet, forteller han.

Gabrielsen innrømmer at tidspunktet for opprettelsen av det nye aksjeselskapet ikke er tilfeldig.

- Dette er en gunstig tid. Vi har nettopp rykket opp og trenger større økonomisk handlingsrom med tilgang på flere kapitalkilder. De aller fleste klubbene i eliteserien har allerede aksjeselskaper.

 Avhengig av reklame

NØDVENDIG MED SPONSING: Penger fra næringslivet er nødvendige inntekter for norsk toppfotball. FKH sin fremste sponsor er Sparebanken Vest. Foto: Elin B. Øvrebø

NØDVENDIG MED SPONSING: Penger fra næringslivet er nødvendige inntekter for norsk toppfotball. FKH sin fremste sponsor er Sparebanken Vest. Foto: Elin B. Øvrebø

Siden 2006 har Sparebanken Vest vært hovedsponsor for FKH. I høst ble samarbeidet med banken utvidet til den største sponsorkontrakten klubben noen gang har inngått, noe som gjør banken til ”Partner” i FKH. Dette opplyser klubben om på sine nettsider.

- Sponsormidler er den største inntektsposten vår. Salg/utleie av spillere og billettinntekter er også viktig for inntektene våre, understreker Gabrielsen.

- Ikke et grasrotlag
Fotballklubben Haugesund takker nei til midlene de kunne ha fått gjennom Norsk Tippings grasrotandel. Gi det heller til grasrotlagene, mener haugesundslaget.

På nyåret uttalte den gang daglig leder i FKH, Eirik Opedal, på klubbens nettsider at FKH ikke ønsket å motta midler gjennom grasrotandelen. Fungerende daglig i leder i klubben, Ove Gabrielsen, bekrefter at klubben fortsatt mener dette, på tross av dårlig økonomi.

- FKH er et samarbeid mellom Vard, Haugar og Djerv, men vi driver ikke breddefotball. Klubben jobber profesjonelt og har som mål å bli et stabilt tippeligalag. Grasrotandelen bør gå til grasrota. Vi synes ikke det ville vært rett å motta grasrotmidler siden vi ikke er et grasrotlag. Oppfordrer folk som ønsker å støtte oss, å heller gi til Vard, Haugar og Djerv som driver breddefotball, sier han.

- Alle vil jo ha inntekter, men det må være en moral i det også. Vi hadde fått dårlig samvittighet om vi hadde benyttet oss av grasrotandelen foran grasrotlagene, legger Gabrielsen til.

Stengt for kommentarer.