Dop, rett hjem i posten

3. desember 2009 14:55 av Linda Yvonne Bekkevold 

Daglig stopper tollerne pakker med noe attåt, til nordmenn som jakter på ny rus.

Bildet er arrangert.

Bildet er arrangert.

I Aftenposten i dag står det om brev og pakker som blir stoppet i postterminalen på Alnabru. Det finnes flere hundre nettsteder som selger rusgivende urtegrupper , nye syntetiske rusprodukter, og sender det hjem til deg i postkassen.  Den hallusinogenet urten Salvia Divinorum gir god butikk for mange.

-       Det er det sykeste jeg har opplevd. Jeg mistet helt fatningen og kontrollen over meg selv, sier en anonym kilde til Norgesnytt.

Han er en mann i tyveårene, og kan fortelle at han bestilte Salvie Divinorum på nettet for noen år siden. Han husker at han røyket det og fikk en ganske kraftig reaksjon. Han følte selv at det kun varte i noen minutter, men de rundt han fortalte at de så sjokkert på ham i nærmere en halvtime.

-       Jeg så mange piler foran meg som dro meg bortover. Jeg måtte bare følge etter. Det var ikke noen særlig ålreit rus, det ble bare til to ganger for å si det sånn, sier han.

Neste år vil dette stoffet endelig bli oppført på narkotikalisten til Statens legemiddelverk, etter å ha blitt brukt av flere nordmenn i mange år.  Da kan det beslaglegges , og tollerne trenger ikke å returnere til avsender.

-       Det er jo bra det, jeg ser ikke at Salvie Divinorum ville slått an noe alvorlig heller. Det er ikke  akkurat vanedannende. Man kommer liksom ikke ordentlig i form, men blir bare forfjamset og i villrede, sier den anonyme kilden.

Arvid Skutle, forskningssjef ved Stiftelsen Bergensklinikkene, sier til Aftenposten at de samarbeider med flere land i Europa for å registrere disse nettsidene. Målet er forebygging, Ved å få kunnskap om nye stoffer, vil helsepersonell bedre kunne vite hva de skal se etter, både i rusbehandling, psykiatri og i akuttmedisinske behandlinger, sier han.

-       Bvirkningene kan komme raskt. Det kan gi vrangforestillinger og brukeren kan bli agressiv, sier Skutle til Aftenposten.

Film av unge mennesker som doper seg på Salvia Divinorum.

Stengt for kommentarer.