Nye jødiske bolig utbygginger øker konfliktnivået i Gaza

26. november 2009 21:12 av Uzma Rana 

Den norske regjeringen tar avstand fra ny israelsk utbygging.

–Det er ikke noe nytt, det er en videreføring av Israels politikk og videreføring av okkupasjoner de har drevet med lenge, sier Mass Soldal Lund, leder i Palestinakomiteen. Ifølge Lund viser beslutningen at Israel ikke er seriøse i fredsforhandlinger og at de ikke mener det de sier i forhandlingssamtaler.

–Presset Obama har lagt på staten Israel har ikke hatt noen effekt. At den Norske stat sier at de tar avstand fra israelsk utbygning er ikke tilstrekkelig. Det må legges ordentlig press om samarbeid, og det må gis reelle sanksjoner for lov og avtalebrudd. sier Lund.

–Landområder for palestinsk befolkning krymper og krymper, utbyggingen i Jerusalem er en ytterligere provokasjon. Israel prøver å innlemme Jerusalem til hovedstad, sier Lund.

Israelske myndigheter besluttet 17.november at de ville tillate utbygging av jødisk bosetting, ved Gilo i Jerusalem med ytterligere 900 nye boliger. EU–formannskapet, USA og FNs generalsekretær Ban Ki-Moon har alle uttrykt sin dype skuffelse over vedtaket om utbygging. Status for Jerusalem blir avgjørende for fredsutsikter mellom israelerne og palestinerne. Israels beslutning vanskeliggjør muligheten for forhandlinger om en varig to-statsløsning, skriver utenriksdepartementet i pressemelding.

Ulovlig utbygging

– Utbyggingen må stanses, den er ulovlig, understreker, Berit Aaker sekretariatsleder i Palestinakomiteen. De tar opp jord fra Palestinere og minsker området for dem. Dette er ifølge Aaker bevisst politikk Israel fører som går på å stykke opp land. Palestina mister posisjon og makt på grunn av taktikken. Hun mener Israel ikke kan argumentere med loven på sin side.

– De må dokumentere for at land vil erstattes med annen jord, det hjelper ikke å bare si det, avslutter hun.

Vil leve under staten Israel

– Det er en større del av jøder som lever i Jerusalem. Etter min mening har ikke utbyggingen stor betydning for konflikten, sier Odd Myrland, redaktør i Midtøsten i fokus.

Han mener det er mange av araberne i Jerusalem som vil leve under staten Israel fordi staten er rikere og mer stabil enn den Palestinske.

–Om jødene forlater Jerusalem hvor kan de bosette seg da, sier Myrland. En tilbakevending til Egypt og Irak er umulig. Han mener Israel tilbyr å gi tilbake land for det de har tatt.

Naturlig vekst

–Utbyggingen i Gilo er ikke der det først og fremst trykker for palestinerne. Det har vært en lang rekke utbygginger av Israel på okkuperte områder. I september var det 450 husenheter for jødisk befolkning ved Vestbredden i Gaza, forteller Hanne Eggen Røislien PhD kanditat fra Peace Reasearch Institute, Oslo. Hun mener kjernen i problematikken ligger i ulik oppfattelse av begrepet naturlig vekst. Israelerne mener det er en naturlig vekst som gir behov for å utbygge boliger. De bygger i raskt tempo noe som er for raskt til å betegnes som naturlig vekst, mener Røislien.

Land-området Israel har besluttet å bygge på ble okkupert i 1967, skriver BBC.co.uk. Ifølge BBC har Palestinere refusert å delta i fredssamtaler, inntil Israel trekker tilbake beslutninger om boligutbygging på okkupert territorier.  Staten Israel er uenige i at Øst-Jerusalem er okkupert, de avviser Obamas tidligere anmodninger om å unngå innkvarteringer frem til de når enighet om varige to-statsløsninger.

Stengt for kommentarer.