Barn er drittlei pølser

25. november 2009 23:52 av Mette-Line Lundereng Gynnild 

Det går i pølser, brus og vafler på de fleste idrettsarrangementer. Nå krever barna et sunnere alternativ.

Celine (14) og Sofie (13) er storfornøyde med å få lov til å prøve seg som gründere for en dag. Her på gründercamp i Næringslivets Hus.

Celine (14) og Sofie (13) er storfornøyde med å få lov til å prøve seg som gründere for en dag. Her på gründercamp i Næringslivets Hus.

– Jeg skjønner ikke at det går an å servere så kjip mat. Jeg er drittlei av pølser, sier Sofie (13).

Hun har i dag deltatt på gründercamp i Næringslivets Hus, hvor elever fra ulike Osloskoler har vært samlet for å utarbeide produkter som bidrar til å endre barns spisevaner på fotballturneringer og idrettsarenaer.

– Jeg synes det er kjempeviktig å sette fokus på dette, for det er utrolig mange som klager på den dårlige maten, sier 13-åringen.

Kan ikke love endringer
Til tross for at de 80 elevene har kommet med en rekke gode forslag på hvordan idrettsarrangører kan tilby et sunnere matalternativ enn pølser, brus og vafler, kan ikke markedsansvarlig for Norway Cup, Trond Eriksen, love noen endringer.

– Vi er nok først nødt til å se på hvilke kostnader dette vil medføre for oss, sier han.

Men det har jo vært et stort fokus på sunn mat i mange år, hvorfor er en stor aktør som dere så treg med å sette i gang tiltak?

– Det er klart at vi ønsker å være et utstillingsvindu hvor vi går foran som et godt eksempel og tilbyr sunn, økologisk mat. Men ”søppelmat” er dessverre  billigere enn sunn mat. Og en slik endring tar tid, sier Eriksen.

80 elever fra ulike Osloskoler deltok på fredagens gründercamp i regi av Ungt Entreprenørskap, NHO, og Norway Cup.

80 elever fra ulike Osloskoler deltok på fredagens gründercamp i regi av Ungt Entreprenørskap, NHO, og Norway Cup.

Unge gründere
Sammen med gruppen av elever fra ulike skoler, har Sofie (13) og Celine (14) utarbeidet produktet Økomat og Økobod. Her skal det serveres billig, økologisk mat som er innpakket i lettløselig emballasje.

– Ja, for det forurenser mye mindre i og med at det lettere løser seg opp i naturen. Riktig emballasje har stor betydning, sier Celine (14).

De to jentene er sikre på at økologisk mat ville være en sikker vinner i fremtiden, og mener at det i tillegg er viktig å fokusere på miljøet. De er svært klare i sin tale når de skal presentere menyforslaget sitt:

–Det bør serveres kyllingburgere og kyllingsalat og sånn, sier Sofie (13).

– Ja, og økologisk taco, skyter Celine (14) inn.

Ny bevisstgjøring
Dette samarbeidsprosjektet har i følge arrangøren, Ungt Entreprenørskap, vært svært vellykket, og bidratt til en bevisstgjøring av sunt kosthold blant barn og unge. Lærerne som deltok var også strålende fornøyde.

– Det er så viktig å få barna ut av klasserommet og inn i mer praktiske arbeidssituasjoner, sier Anne Katrine Eian, lærer ved Kastellet skole.

Hun tror at slike prosjekter gir elevene følelsen av at de kan påvirke samfunnet og gjøre en forskjell.

Celine og Sofies ide om en økologisk bod nådde ikke helt til topps. Derimot gikk forslaget om en smoothiesmaskin med spesialdesignede pappkopper av med seieren. Serveringsbegrene skal utrustes med kart over resirkuleringsstasjoner på cupområdet, noe som gjorde juryen svært imponerte.

Tiden vil vise om Norway Cup erstatter sukkerholdig brus, med sunne, økologiske fruktdrikker.

Stengt for kommentarer.