Rekordmange kan få skattesmell

16. november 2009 19:11 av Mette-Line Lundereng Gynnild 

Kun tre prosent av Norges befolkning har justert opp skattetrekket i år. Nå frykter Skatteetaten en bølge av baksmeller.

Som en følge av lav rente ventes nå svært mange nordmenn å få skattemsell ved neste års oppgjør.

Som en følge av lav rente ventes nå svært mange nordmenn å få skattesmell ved neste års oppgjør.

– Det er selvfølgelig vanskelig å si noe om hvor mange som har betalt inn ekstra hver måned via sin arbeidsgiver, men vi tror at en god del vil få seg en overraskelse til neste år, sier informasjonsdirektør for Skatteetaten, Lise Halvorsen.

Med en rente som har endret seg kraftig siden skattekortet sist ble utskrevet, påpeker hun at det er påfallende få som har justert opp trekket.

–Jeg tror mange nyter godt av at renten er så lav nå, og glemmer konsekvensene det medfører, med mindre skattefradrag, sier Halvorsen.

Mer å rutte med
Rentefallet det siste året, har for en husholdning med lån på to millioner kroner, ført til flere tusenlapper ekstra i måneden. Men lav rente betyr mindre skattefradrag, og Halvorsen oppfordrer nå alle til å betale inn litt ekstra.

– Det er kort tid igjen av året, men det er aldri for sent å be arbeidsgiver om å trekke litt ekstra. Jeg tror det er lurt å huske på at etter den søte kløe, kommer den sure svie, sier hun.

Ikke bekymret
Seniorøkonom i DNB Nor markets, Kyrre Aamdal, ser derimot lys i tunnelen.

– Den kraftige nedgangen i renteutgiftene i år tilsier med uendret skattetrekk at forskuddstrekket blir for lavt og at mange dermed vil få restskatt. På den annen side vil husholdningenes disponible inntekt øke.

Aamdal mener at dersom en vesentlig del av dette spares, og hvis økningen i renteutgiftene i 2010 blir moderat, vil husholdningenes evne til å betjene en eventuell restskatt være god. Men for enkelte husholdninger med store skattefradrag i forhold til inntekt kan imidlertid skattesmellen bli stor.

– Siden vi ikke venter særlig stor endring i lånerentene fra i fjor til i år, så vil den doble effekten av økte renter og skattesmell utebli, sier han.

For lite bevisst
At kun tre prosent har endret skattetrekket sitt kan skyldes flere forhold mener Aamdal.

– Jeg tror at mange er lite bevisst på at lavere renteutgifter gir lavere rentefradrag og dermed høyere skatt, sier han.

Mange ser nok også for lavt skattetrekk som en midlertidig og gratis kreditt, der for eksempel nedbetaling av kredittkortgjeld gir en ganske god avkastning på skattekreditten, ifølge Aamdal

– Jeg tror nok også at mange tenker at endringene i skatten ikke er så betydelig stor at det trengs å taes forhåndsregler, sier han.

Venter renteoppgang
Dnb Nor Markets venter tre rentehevinger fra Norges Bank i løpet av det neste året og at en tre-måneders pengemarkedsrente i gjennomsnitt blir liggende like over 2 prosent. Det er litt lavere enn gjennomsnittet for i år.

–      Renteøkningene fra Norges Bank sammen med avvikling av den såkalte byttelånsordningen, kan bidra til at boliglånsrentene stiger minst i samme takt som Norges Banks styringsrenter gjennom de neste 12 månedene, men gjennomsnittlig lånerente neste år blir om lag som i år.

Det skulle tilsi at renteutgiftene i 2010 ikke blir vesentlig høyere i 2010 enn i 2009, men derimot vesentlig lavere enn i 2008, påpeker Aamdal.

Stengt for kommentarer.