Legitimasjon for å gå på solstudio

12. november 2009 17:20 av Linda Yvonne Bekkevold 

Nordisk strålevern- og helsemyndigheter vil forby unge under 18 tilgang til solstudioer. Jusstudent Kaja Kapstad(20) tror det vil bli vanskelig å gjennomføre.

Kapstad er forsiktig med å sole seg.

Kapstad soler seg ikke for mye, men liker å gjøre det innimellom.

– Jeg mener en aldersgrense ikke vil få noe beviselig effekt i kampen mot hudkreft. Det er ikke mange solsentre som har råd til å ansette vakthold. Dessuten tror jeg de fleste under 18, vil få det til uansett, sier Kapstad.

Hun mener det er for dramatisk å kreve legitimasjonsplikt på solsentrene i Norge. Da vil ungdom løse det på samme måte som de kjøper øl og røyk.

– Et bedre forslag må være at noen fra for eksempel Kreftforeningen, kommer til skolene og forteller om helsefarene ved overdreven soling. Vi har hørt det før, men jeg tror ikke alle forstår hvor alvorlig det kan bli, sier hun.

Nervøs solstudioeier
Det er Statens strålevern som nå har tatt en felles beslutning med Sverige, Finland og Island, om å anbefale aldersgrensen. Dette regelverket har allerede blitt innført i flere europeiske land.

– Denne saken har de kjørt mange ganger, uten at det går i gjennom. Det skal snart opp til høring igjen, men jeg tror ikke de vil få det til, sier daglig leder ved Aromasol Lørenskog, Elise Sollie.

Hun innrømmer at hun har vært nervøs og hatt noen tunge måneder, da eventuelt å ansette flere, vil bli økonomisk vanskelig. Hun er også redd for å miste kunder.  Medias fokus på hvor farlig solrør er, gjør at det som er positivt med UV-stråler ikke kommer frem. Sollie har nylig vært på kurs hos verdens største solsengprodusent i Tyskland, og vil nå gjøre folk kjent med de helsegodene, kunstig sol kan tilby.

– De fleste som bor her i Norge mangler D-vitaminer. For lite sol er mer helseskadelig. Overdreven solbading er hudkreftfremkallende, men tyve minutter i uken gjør immunforsvaret sterkere, og faren for benskjørhet og blodpropp minsker, sier hun.

Støtte av professor
Sollie kan fortelle at professor og kreftforsker på radiumhospitalet, Johan Moan, står frem med de gode egenskapene ved moderat soling. Hudsykdommer som psoriasis kan bli kraftig forbedret, og han har også gått ut i media og sagt at det til og med kan forhindre andre krefttyper, sier hun.

– Det er synd Statens strålevern ikke belyser alt rundt dette temaet. Jeg kommer hvertfall til å fokusere mer på de positive tingene i min markedsføring fremover, sier Elise Sollie.

Bare tull
Forsker ved Statens strålevern, Lill Tove Nilsen,  synes det er betenkelig med utsagn som at kunstig sol skal være mer helsebringende enn skadelig. De som trenger UV-stråling, for eksempel ved behandling av psoriasis, skal følges opp av lege, for riktig diagnose og dosering. Strålesammensetningen i solstudioer er derimot kun laget for å gi brunfarge.

– Hvis noen skal ta dette inn i medisinens verden, burde de jammen meg kunne fremvise en viss medisinsk oppfølging også. Det finnes ingen dokumentasjon på at solarium er bedre enn vitamin D man kan få gjennom kosten. En annen ting er at styrken på halvparten av sengene der ute, er sterkere enn informert. Det finnes alltid en fare for å bli solbrent, og det gir økt risiko for hudkreft og er heller ikke bra for immunforsvaret, sier hun.

Nilsen forteller at det er to hovedgrunner til at de har kommet med anbefalingen. Den første er at Verdens Helseorganisasjon har klassifisert kunstig sol som kreftfremkallende, og det er mer helsefarlig for de unge. Den andre grunnen er at det i Norge lenge har vært obligatorisk å fraråde de under 18 år å ta sol, men en spørreundersøkelse viser at dette ikke har hjulpet.

– Det er klart at det blir store protester. En stor andel av de som tar sol er ungdom, og en eventuell regulering vil ha stor effekt på solariumsbransjens inntjening, sier Lill Tove Nilsen.

Stengt for kommentarer.