Laurens hevn

15. oktober 2009 23:05 av Elin B. Øvrebø 

I flere år var hun MTVs store stjerne i realityserien The Hills. Nå avslører Lauren Conrad hvordan tv-kanalen manipulerer virkeligheten for å lage showet.

LA candyAt produsentene bak realityserier trikser og fikser litt på virkeligheten som skal vises på tv, er ikke noe nytt. Scener filmes på nytt og situasjoner blir iscenesatt. Dette er snarere regelen enn unntaket. Likevel er det få serier som har fått så mye pepper for manipulering av virkeligheten enn The Hills. Den nye boken til Lauren Conrad bekrefter på lang vei dette.

Som pensjonert realitystjerne tar Conrad nå bladet fra munnen og forteller om MTVs metoder i form av en skjønnlitterær fortelling; LA Candy. Hun hevder at dette ikke er noen selvbiografi, men likhetene mellom hovedfiguren Jane Roberts og hennes erfaringer med realityverdenen er slående like med den settingen tenåringer verden over allerede har sett Conrad i.

Jane Roberts er en uskyldsren jente fra Santa Barbara (Conrad er fra vesle, men eksklusive Laguna Beach). Hun flytter til Los Angeles sammen med bestevenninnen Scarlett for å jobbe som læring hos en populær festplanlegger (Conrad flyttet til samme by med bestevenninnen Heidi for å jobbe som lærling i motemagasinet Teen Vogue). De to venninnene blir oppdaget på et utested av en tv-produsent (virkeligheten: jentene ble oppdaget på en parkeringsplass) og får tilbud om en tv-karriere i form av realityshowet LA Candy. Jentene er helt uforberedt på hva som venter dem etter kontrakten med tv-selskapet er signert. Hverdagen snus på hodet. Arbeid/studiestedet oversvømmes av kameramenn. De flyttes over i en mer eksklusiv bolig siden leiligheten deres ikke vil se bra ut på tv og spleises med fremmede som skal forestille vennene deres. Dermed er det duket for mye drama som de to nybegynnerne ikke hadde regnet med på forhånd…

LA Candy er ikke noe mesterverk av en bok, men den klarer å oppfylle sin agenda som kritiker av reality-tv. Selv om boken i bunn og grunn er  pakket inn som en underholdende husmorporno rettet mot tenåringer, advarer den samtidig mot å ta denne manipulerte virkeligheten på alvor. Kanskje er den også en advarsel mot tenåringsjenter som ønsker seg sine femten minutter i rampelyset. Enkelt skrevet eller ikke, boken er interessant lesning for dem som vil vite mer om hvor virkelighetsnær, eller fjern, dagens realityserier er.

LA Candy er den første av tre planlagte bøker om Jane Roberts og hennes erfaringer med reality-tv (eller Conrad sine om du vil).

Stengt for kommentarer.