Fryktløs til finanskrisen

12. oktober 2009 22:00 av Rune Geisnes 

Gutta fra designkontoret Uredd blir ikke skremt av finanskrisen, til det er de alt for opptatt med å lage scenekunst til årets Technoport Awards, som arrangeres på Studentersamfundet 12. oktober.
YouTube Preview Image

Uredd designbyrå eies og drives av Gaute Busch, Ståle Gerhardsen og Sylvia P. Helle.
Designbyrået har nettopp flyttet inn i nye store lokaler med utsikt over Nidelven. Det hele startet som et enkeltmannsforetak med kontor hjemme på Gautes kjøkkenbord. Veien gikk så videre til Meieriets gamle lokaler via støvete lokaler i Trondheim sentrum før de flyttet inn i sitt nye kontorlandskap. Innen reklamebransjen er det press på honoraret, og merkbart mindre betaling enn for bare ett år siden. Oppdragene er også blitt færre. I en bransje der de fleste må stramme inn på pengesekken, har Uredd derimot klart å doble sine driftsinntekter de siste 2 årene.

Gaute Busch og Ståle Gerhardsen ser muligheter der andre møter motstand.

Gaute Busch og Ståle Gerhardsen ser muligheter der andre møter motstand.

Framgang i motgang
Uredd har ikke blitt påvirket direkte av finanskrisen, men har merket seg at enkelte innen bransjen har budsjettkutt og permitteringer.
- Enkelte kunder av reklamebransjen har hatt kutt i millionklassen det siste året, men vi i Uredd er såpass liten og billig i drift at vi ikke har hatt noen direkte økonomiske tap. sier Ståle.
- Så dere har ikke hatt noen budsjettkutt eller gått ned i pris for å få kunder?
- Nei, vi har gått opp i pris. Det har sikkert vært kunder som har brukt mer penger på vårt produkt hvis det ikke hadde vært for finanskrisen, men det er ikke noe vi har lagt merke til siden vi ikke har budsjettert med det, sier Gaute.

Banebrytere i Trondheim
Uredd har ikke funnet opp kruttet på nytt, de har bare pløyd ny mark i Trondheim. Tradisjonelt har det vært slik at reklamebyråene i Trondheim har gjort alt selv.
- Enkelte trykkeri har også laget alt selv, til og med logoer har blitt designet internt, sier Gaute.
Reklamebyråer i Oslo har en tradisjon for å leie inn designbyrå når det skal lages logoer og liknende produkter.
- Uredd er kun et av to designbyrå i Trondheim, og er således i en unik posisjon lokalt, sier Gaute.

Uredd filosofi
- Vi har en tanke om at frykt ødelegger kreativitet og innovasjon. Det handler om å stikke hodet fram, noe vi prøver å  få kundene våre til å forstå, sier Ståle.
Designkontoret vil at kundene skal tørre å tenke i nye baner og ikke bare følge strømmen. Uredd er veldig oppmerksome på trender i tiden slik at de ikke gjør akkurat det samme som konkurrentene.
- Det er et gammelt reklamesitat som sier: ”when the world zig, zag”. Man må altså våge å gå sine egne veier, noe vi i Uredd prøver å gjøre hele tiden, sier Gaute.
De har jobbet knallhardt i 4 år med å vises ovenfor reklamebyråene i Trondheim, og  føler omsider at den harde jobbinga begynner å gi avkastning.

Utvikling og framgang
Designkontoret har hatt en jevn kurve oppover på sine driftsinntekter, og har mangedoblet summen de genererer inn siden starten i 2005.
- Det går jo bare bedre og bedre. Hver gang vi har sjekket budsjettet på høsten, så har vi hatt en klar økning til året før, sier Ståle.
Uredd har ambisjoner om å vokse seg større, men vil ikke bli for store. Designbyrået har per i dag 5 personer som jobber ved byrået.
- Vi har som mål at vi ikke skal bli tosifret ansatte, så det blir toppen ansatt 4 nye designere, sier Gaute.

Stengt for kommentarer.