Ny teknologi gir større andel av markedet

20. januar 2009 8:59 av Trine Urstad 

14.oktober i fjor lanserte Apple en ny generasjon av Macintosh. Og forbrukerne setter tydelig pris på en sterkere, miljøvennlig MacBook.

- Lanseringen av den nye MacBook’en gjorde at salget  av Machintoshene økte betraktelig. Svært få etterspør den gamle, hvite modellen. Siden oktober har vi hatt cirka 40 stykk av de på lager. Noen av de forblir usolgt, forteller Fredrik Upsaker, ansatt hos Eplehuset.

Med en stadig påminnelse om at finanskrisen er over oss, har blant annet Dell falt med 16,7 prosent. Apple økte i samme periode med 8,3 prosent.
- Målt i markedet som helhet har en familie på fire kanskje èn macintosh i huset. Minipcene har nok tatt litt av markedet vårt, men det er kun snakk om en brøkdel. Dette går aller mest ut på prisen; minipcen kan du få til 2500,- noe som helt klart lokker kundene. Men de har på langt nær den samme teknologien som Machintoshen innehar.

For det er nettopp dette som tiltaler kunden mest; Apple er svært tidlig ute med å ta i bruk ny teknologi. Denne gangen totalrenoverte de hele maskinen.
- Den nye MacBook’en er i all hovedsak langt mer solid bygd. Helstøpt i aluminium gjør at ingen plastikk sprekker opp, den veier mindre og er lettere å ta med seg. Samtidig er grafikkortet fem ganger bedre enn den forrige generasjonen og skjermen er langt mer lyssterk. Lyspærene bak skjermen er byttet ut med opptil 250 dioder, hvilket både sparer strøm og er miljøvennlig.

Fra PC til MAC

John Quoc Huy Nguyen er en av mange pc-brukere som har gått over til Macintosh.
- Den viktigste grunnen til at jeg gikk over til mac, var den nye teknologien. Jeg trengte en lett, bærbar pc, en lyssterk skjerm og et bilderedigeringsprogram, ettersom jeg bruker speilrefleks ofte. Alt dette og mer til fant jeg i den nye MacBook’en, forteller han.

At valget falt på den nye generasjonen MacBook var derimot en tilfeldighet.
- Jeg hadde lenge hatt planer om å skaffe meg en apple-maskin, men det ble ikke til at jeg kjøpte en før nå. At det ble det nye versjonen, var bare en tilfeldighet. Men å få en helt ny og forbedret maskin var helt klart en  bonus. Jeg hadde ikke byttet tilbake nå, avslutter Nguyen. 

Stengt for kommentarer.