Humor med evig liv

2. oktober 2009 14:32 av Mona Jønvik 

- Slutt å stress! Alt som kan gå galt, går galt likevel! utbasunerer teatersjef Otto Homlung. Dette er budskapet i det nesten 300 år gamle teaterstykket ” Den Stundesløse” som igjen vises på Trøndelag Teater.

”Den Stundesløse” har siden urpremieren i 1726, hatt mange oppsetninger. Stykket holder fortsatt koken og dette mye på grunn av sin aktualitet. Humor er et av de viktigste elementene i teaterstykket. Regissør Bentein Baardson mener humor er et viktig element i hverdagen, uansett om vi er i barokken eller i vårt moderne 2009.
Baardson sier at det er flere morsomme nyanser i stykket, og at man ikke kan unngå å legge merke til den fine blandingen av situasjonskomikk, stand-up og revy.
- Det er et dyktig teaterstykke, og jeg tror det vil fange folks oppmerksomhet, forteller han.

Eventyrer og regissør
Baardson var ikke ukjent med stykket før han tok på seg det ærefulle oppdraget som regissør. Han blir litt forbauset og trekker på smilebåndet når det blir tatt opp at han i 1984 selv var blant skuespillerne.
- Ja, for MANGE år siden var jeg med i en mindre rolle, smiler han.
Da som eventyreren Oldfux, og har derfor fått muligheten til å stå på scenen, i tillegg til å regissere det hele.
Det er ikke noen tvil om at det har vært en fordel for Baardson at han har brukt så mye tid på stykket.
- Han kjenner stykket veldig godt, noe som kommer synlig frem i hans måte å regissere på, sier hovedrolleinnehaver Øyvind Brandtzæg.
Baardson har for lengst lagt fra seg skuespillerkarrieren, og har sitt fulle fokus på   regissørrollen.

For flere  generasjoner
Både  skuespillere og de bak kamera tror stykket vil fenge både gammel og ung, og Baardson snakker om et tre-generasjoners publikum.
- Jeg tror dette er et stykke som besteforeldre kan ta med både barn og barnebarn på, og at det vil slå an, meddeler han.
Øyvind Brandtzæg som spiller den travle og stressede hr. Vielgeschrey, synes dette er et spennende stykke med et interessant karakterstudie. Selv om det er et gammelt stykke, tror han at det vil fascinere mange med sin humor.
- Humor er noe allment og generelt, og alle har vi kjent på hvordan det er å være stresset, sier han.

Evig aktuelt
De prøver gjennom å vise dette stykket å fortelle at stress ikke er et moderne fenomen, men at det har eksistert all sin dag. Dagens samfunn er kanskje ikke er så forskjellig fra barokkens tid, og at problemstillingen derfor blir like aktuell i dag. Ved å blande et så vanlig problem med humor gjør stykket veldig komplett,  i tillegg er stykket blitt oversatt fra bokmål til trøndersk. Dette synes regissøren er veldig viktig når det skal vises for et trøndersk publikum.
- Det har vært en utfordring, men helt nødvendig for å passe inn i Trøndelag. Det er ikke så enkelt å forstå seg på denne ”trøndersken”, men jeg synes det er veldig morsomt å jobbe med dialekt, ler han.

Travelt, men spennende
Gunnhild Sundli gjorde sin debut på Trøndelag Teater i 2007. Hun har mange baller i luften om dagen, for ved siden av å teater forbereder hun også et comeback i gruppa Gåte, som skal foregå under UKA.
- Det blir teaterøvelser på morgen, og musikk på kvelden. Det blir travelt, men jeg skal klare å få til begge deler, smiler 24-åringen.
Med få år som skuespiller, føler hun seg beæret over å jobbe sammen med langt mer erfarne skuespillere som blant annet Øyvind Brandtzæg.
- Jeg har fått muligheten til å spille en del sammen med han, og denne høsten skal vi også spille sammen i oppsetningen ”Tyskertøs”, noe som blir veldig gøy.
Sundli spiller datteren til hr. Vielgeschrey, som skal giftes bort. Hun synes det er en spennende og morsom rolle.
Ensemblet håper at så mange som mulig tar turen til Trøndelag Teater denne høsten. Dette for å oppleve Holbergs humoristiske vinkling på et tema som opptar mange av oss, nemlig stress.

Stengt for kommentarer.