Senket av Hitlers ulver

29. september 2009 13:10 av Stian Hansen 

Den norske handelsflåten og marinen led enorme tap under andre verdenskrig. Flere av de overlevende sjøfolkene, samt veteranen Gunnar Sønsteby, snakker her ut om sine opplevelser.

YouTube Preview ImageDa tyskerne, uten forvarsel eller krigserklæring, invaderte Norge i 1940, ble handelsflåten eksilregjeringens fremste våpen mot okkupantene.

Den norske handelsflåten var verdens mest moderne, og ble brukt til å frykte drivstoff og krigsmateriell over Altanterhavet. Disse forsyningene hjalp blant annet russerne til å stå i mot tyskerne ved Stalingrad, og gav regjeringen store inntekter. Mye av pengene ble brukt til å betale Sverige for å ta i mot norske flyktninger.

I følge Gunnar Sønsteby, som selv risikerte livet mange ganger som leder i Oslo-gjengen, var handelsflåtens innsats Norges eneste reelle bidrag til den allierte seieren. Båtene ble nødeløst jaget av Hitlers ulveflokker; ubåtflåten som patruljerte havene på jakt etter allierte skip. Da Tyskland kapitulerte, hadde tusenvis av norske sjøfolk mistet livet på havet. Senere skulle mange av de overlevende bli rammet av alkoholisme og psykiske senskader.

I denne dokumentaren møter vi, i tillegg til Sønsteby, flere overlevende krigsseilere. Disse snakker åpent om sine opplevelser fra krigen, og om den manglende oppfølgingen da de kom i land.

Stengt for kommentarer.