Brennheit lek med ilden

17. september 2009 8:11 av Siri Gulliksen Tømmerbakke 

 Den vanskelige oppfølgeren fullført med stil.
Lisbeth Salander sparer ikke på kruttet denne gangen heller

Lisbeth Salander sparer ikke på kruttet denne gangen heller

 

 ”Jenta som lekte med ilden ” baserer seg på bok nummer to av Stieg Larssons Milenniumtriologi. ”Menn som hater kvinner” ble en publikumssuksess, og har i skrivende stund spilt inn over 600 millioner kroner. Og det ville ikke forundre meg om oppfølgeren gjør det samme..

 I ”Jenta som lekte med ilden” har det gått om lag et års tid siden Lisbeth Salander og Michael Blomquist sist møttes. Da oppklarte de et 40 år gammelt forsvinningsnummer, og avslørte grov økonomisk utroskap av en høyt respektert forretningsmann. Lisbeth har reist jorda rundt og nytt livets glade dager som millionær, mens Michael igjen har kastet seg inn i jobben som journalist og redaktør i tidsskriftet Milennium. En av Milenniums medarbeidere er i ferd med å henge ut mange av Sveriges høye herrer som horekunder, og avsløre en utbredt trafficingorganisasjon. Da han og hans kone brutalt blir myrdet og Lisbeth anklaget for ugjerningen, krysses deres veier atter en gang. Michael nekter å tro at Lisbeth er skyldig, og er beredt til å gjøre alt han kan for å bevise det. Men sterke krefter langt opp i det politiske maktsystemet vil det annerledes.

 Ingen andre enn Noomi Rapace kunne spilt rollen som Lisbeth Salander. Hun er som skapt for den. Det samme gjelder for så vidt også Michael Nyquist i rollen som Michael Blomquist, men Rapace overskygger han i de fleste sammenhenger. Jevnt over har produsentene vært uhyre dyktige til å finne riktig skuespiller til riktig rollefigur. Kanskje med unntak av Lena Endre i rollen som Erika Berger. Men det kan like gjerne være min personlige forestilling av henne på bakgrunn av bøkene som skygger for objektiviteten.

 Dette er en filmatisering jeg tør vedde på at forfatteren hadde vært stolt av. Den er fullspekket med action fra ende til annen. Selv om man ikke får se alle de brutale drapshandlingene, er det psykologiske spenningsmomentet så til de grader til stede. Og personlig synes jeg det er mer fryktinngytende enn blodige skuddvekslinger. I tillegg har regissøren tatt noen grep som gjør filmatiseringen kanskje enda mer troverdig enn boken. Michael Blomquists mange seksuelle utskeielser er betraktelig tonet ned. Det samme gjelder Lisbeth Salanders’ kampscener. Dette er momenter som i så altfor mange sammenhenger blir hauset opp – ofte for å kompensere for en tynn handling. Her er det omvendte gjort, og handlingen blir med dette løftet enda et hakk opp. En absolutt severdig nummer to. Nå er der bare å glede seg til neste og siste film i triologien som har premiere allerede 27.11.09.

Se trailer her

 Premiere: 18. September 2009

Regi: Daniel Alfredsson
Manus: Stieg Larsson
Sjanger: Thriller
Aldersgrense: 15 år
Land: Sverige

I hovedrollene:
Noomi Rapace (Lisbeth Salander)
Michael Nyquist (Michael Blomquist)

I øvrige roller:
Lena Endre
Georgi Staykov
Per Oscarsson

Stengt for kommentarer.