Kulturstipend til idealister

15. september 2009 0:35 av Turid Lykseth Wik 

Frank Znort Quartet støtter korps for foreldreløse i Uganda. Derfor får de 50 tusen av bydel Gamle Oslo.

Frank Znort Quartet besøkte Uganda i 2005. Da ble de kjent med Super Star Brass Band. Korpset teller 30 medlemmer og forener noen av Kampalas mest talentfulle unge musikere. Det fungerer også som et hjelpetiltak for foreldreløse, og har som mål å bruke musikken til å bakke opp underprivilegert ungdom. Nå samler Frank Znort inn instrumenter som de sender til vennene sine.

— Vi har sendt masse pakker til Uganda. Spesielt bassist Johannes Sæbøe har vært engasjert i å skaffe blåseinstrumenter til afrikanerne. Han har handlet på loppemarked, samlet inn fra venner og kjente, og fått horn i gaver fra forskjellige korps. Dessverre er det jævla dyrt å sende det nedover, sier trommeslager Runar ”Kula” Johannessen.

 Konsert i tollenRunar
— Vi holdt masse sammen med dem i Kampala, og ga også bort litt penger. Istedenfor å støtte flere prosjekter, valgte vi ett, sier Johannessen.

Johannessen opplevde Super Star Brass Band som en svært dedikert og engasjert gjeng. Da nordmennene skulle forlate Uganda, tok deler av korpset avskjed ved å spille dem gjennom innsjekking og toll.

I vår gjestet to av blåserne deres Norge. Reisen og oppholdet ble dekket av Frank Znort. De unge musikerne opptrådte som gjesteartister på bandets faste søndagskonserter. Disse foregår på Blå, ved Akerselvas bredd på Grünerløkka

 — Det var fantastisk å ha dem her, og spille sammen med dem. Det er så mye vi tar for gitt her i  rike Norge. Kraften og entusiasmen deres smitter over på oss, forteller Runar Johannessen.

 kulturstipend_fzq

 

Imponert komitéleder
Frank Znort Quartet har spilt i bydelen i ti år, og er godt kjent blant folk. Olaf Svorstøl mener det er imponerende at et lokalt band klarer å bidra med så mye. Han er leder i oppvekst, kultur og miljøkomiteen. Det var på internasjonal torgdag, på Grønland 29 august, at Svorstøl overrakte musikerne sjekken.

— Stipendet er beregnet på lokale kunstnere. De må ha et ønske om å bruke pengene til bestemte prosjekter. Kulturutveksling på tvers av landegrensene passer bra i en flerkulturell bydel som Gamle Oslo. Samarbeidet med musikerne i Uganda er spennende og spenstig, sier Olaf Svorstøl.
                                                                                                                                             
Instrumenter i bagasjenwilly shanti (9)
I oktober skal bandet igjen til Afrika. Denne gangen skal de spille i Tanzania og på Zanzibar. Når  turneen er over, og resten av bandet drar hjem. Da reiser Sef Foyn og Willy Shanti tilbake til Uganda, og Super Star Brass Band. I bagasjen har de flere instrumenter. Sammen skal musikerne legge planer for ytterligere samarbeid.

Stengt for kommentarer.