Tommelen OPP

11. september 2009 19:45 av Elin B. Øvrebø 

I sin nye film, UP, viker Disneystudioet fra standardoppskriften. Resultatet er en forfriskende ballongfilm med en pensjonist i hovedrollen.

Den første animasjonsfilmen som ble fullstendig laget ved hjelp av datamaskiner var Toy Story i 1995. Filmen ble en eventyrlig suksess over natten, og var en inspirasjon for mange med en filmskaper i magen. Konsekvensen er en endeløs rekke med animasjonsfilmer og oppfølgere over et kortere tidsrom. Problemet med animasjonsfilmer er at de sjelden bringer noe nytt til bordet, men ender tvert imot med å kopiere hverandres konsepter i det hinsidige og det kjedsommelige. Som regel har lignende filmer kommet så å si i tospann fra konkurrerende filmstudioer. Vi har fulgt flukten fra dyrehagen og ut i det fri, maurens lange og harde marsj hjem og ørten pingvinhistorier fra Arktis.

I UP blir vi derimot presentert for en herlig klisjefri problemstilling. Carl Fredrickson er nylig blitt enkemann og er deprimert over tapet av kona, Ellie. Hun var hans eneste familie, og han har ingen andre. Ekteparet møttes allerede som barn og har levd et langt og godt liv sammen. Felles begjær for spenning og reise var alfa omega for dem. Sammen drømte de om å forlate A4-livet til fordel for Paradisfossen i Sør-Amerika. Som enkemann gjør Carl endelig noe med saken. Han blåser opp titusenvis av ballonger og flyr av gårde med huset sitt i retning av Sør-Amerika. Heller ufrivillig får han den overivrige speidergutten, Russell, med seg på livets store eventyr.

UP er en film som blander hjerte, smerte, komikk og spenning på en fabelaktig måte. Vi får ta del i vennskap, forelskelse og kjærlighet, ensomhet og ufrivillig barnløshet, formidlet på en uanstrengt måte. Særlig er scenene som forklarer den nære relasjonen mellom det gamle ekteparet fra barnsben av, rørende.

UP har norgespremiere den 25. september.

 

YouTube Preview Image

Comments

En kommentar to “Tommelen OPP”
  1. Kaaaajaaa sier:

    DEN SKA ME GÅ Å SJÅ PÅ KINO!! :D Veldig bra Elin :)