Gåte-Gunhild blir tyskertøs

11. september 2009 13:16 av Siri Gulliksen Tømmerbakke 

En tidløs problemstilling får nytt liv på Trøndelag Teater.

Gunhild Sundli ser fram til å tre inn i rollen som Lea. Foto: Siri Gulliksen

Gunhild Sundli ser fram til å tre inn i rollen som Lea. Foto: Siri Gulliksen

I november har stykket ”Tyskertøs” premiere på Hovedscenen. Og Gunhild Sundli trer med dette inn sin første hovedrolle i år. Hvor mange oppsetninger hun har vært med i har hun imidlertid mistet tellingen på. Men den travle unge damen innrømmer at noen rollefigurer gjør mer inntrykk enn andre. Som for eksempel rollen som Lea.
- Jeg kommer nok til å møte mange emosjonelle utfordringer når vi går i gang med prøvene, sier Gunhild.
Hun lover at publikum skal få ta del i en sterk historie. Og avslører at hun liker manuset svært godt.

Fra kiosk til teater

Forfatter Willy Ustadfølger den første leseprøven på "Tyskertøs" med argusøyne. Foto: Siri GulliksenWilly Ustad følger den første leseprøven på “Tyskertøs” med argusøyne. Foto: Siri Gulliksen.

Stykket er basert på Willy Ustads roman ”Tyskertøs”. Den første av i alt 42 bind i ”Fire søsken”-serien. Nora Evensen har dramatisert stykket og har også regien. Hun har lenge ønsket å sette fokus på tematikken, og ble i samråd med teatersjef Otto Homlung enig om å legge romanen til Ustad til grunn for en teateroppsetning. Plottet er det samme som i boken, men dramaturgien ganske annerledes.
- Det episke i boken er erstatter med scene og handling, forklarer Evensen.
Medieomtalen som kategoriserer romanen som ”kiosklitteratur” velger hun å ikke forholde seg til.
- All dramatikk skal ikke være Ibsen, sier hun, og synes det er sprekt av Trøndelag Teater å sette opp stykket på Hovedscenen.

Krig og kjærlighet
Handlingen utspiller seg i Trøndelag under 2. verdenskrig. Vi møter Lea, ei jente på 16 år, som blir kjent med og faller for den tyske soldaten Hermann. Han gir henne noe hun så lenge har vært på søken etter; oppmerksomhet, noen å snakke med, vennskap og kjærlighet. Med gleden får en brå slutt da faren oppdager forholdet. Han gjør det klart at hun kan glemme å komme hjem hvis hun velger å bli en tyskertøs. Lea ender til slutt opp som hushjelp i Trondheim. Hermann besøker henne, men Lea synes det er vanskelig å være glad i en som er på feil side i krigen. Da ryktet om kapitulasjonen når henne blir hun glad og tror at alt kommer til å ordne seg. Hun håper det skjer raskt, for hun er gravid med Hermanns barn.

Skeptiker i heftig debatt
Forsvarsanalytiker John Berg mener man bør være forsiktig med å glorifisere jentene som ”brøt isfronten”. Dette hevder han i et debattinnlegg i Morgenbladet i august. Han skriver videre at mange av jentene rett og slett søkte dit festen var, og advarer mot å plassere kvinner som fikk barn med tyskere i en ”kvinne-møter-mann-og-søt-musikk-oppstår”-ramme. Debatten har engasjert mange, og ruller og går ennå. Inger Cecilie Stridsklev er kontaktperson for foreningen Vennetreff. En forening for barn av NS medlemmer og tyskertøser. Hun er en av dem som er aktiv i debatten med John Berg. Stridsklev har skrevet et innlegg til dagens utgave av Morgenbladet, men har ikke store forhåpninger til at det blir trykket.
- Det er relativt stor sensur i Norge, hevder hun.
– Alt jeg ber om er ytringsfrihet.
Hun synes det er bra at Trøndelag Teater skal sette opp ”Tyskertøs”, og håper publikum på denne måten vil få greie på ting som i mange fora blir tiet i hjel.  Stridsklev er genuint historieinteressert, og da spesielt med tanke på krigen og etterkrigstiden.
- Jo mer jeg lærer, desto flauere blir jeg over å være nordmann, sier hun, og legger til at måten NS- og tyskerbarn ble forfulgt i etterkrigstiden var langt fra human.

Tidløs problemstilling
”Tyskertøs” tar for seg en tidløs problemstilling. Den forbudte kjærligheten har man sett utallige eksempler på fra tidenes morgen. Både på scene og i virkeligheten. På 1500-tallet hadde vi ”Romeo og Julie”, under krigen forhold mellom kvinner og tyskere. Vår tid er ikke noe annerledes. Selv om det kanskje forekommer i litt andre former. Det er ikke enkelt heller i dagens samfunn å bli glad i hverandre på tvers av landegrenser, religion, kultur, legning eller hudfarge.  For mennesker som står utenfor kan det ofte være litt for lett å dømme etter forskjellene i stedet for å omfavne kjærligheten betingelsesløst. Trøndelag Teater håper med oppsetningen av ”Tyskertøs” å nå ut til en ung målgruppe og fore dem med viktig historisk lærdom som ikke alltid blir fortalt om i skolebøkene.

Stengt for kommentarer.