Lim dim på Stenersen museumsscene

10. september 2009 9:52 av Uzma Rana 

Ferdig nudler og brødpeniser setter vietnamesiske menneskelige og sosiale saker på dagsorden

Overflod av sterke følelser bygget opp i gjennom årene vises i ulike former av kunst. Temaet er hverdagslige trivialiteter og sterke følelser rundt krigen. Utstillingens navn Lim Dim betyr øyne delvis åpne, bidragsyterne er 15 unge kunstnere fra Vietnam. Kunstnerne gir uttrykk til tabubelagt tema. Følelser rundt krigen, kommunismen og den politiske situasjonen uttrykkes gjennom kunsten.

Kuratoren Tran Luong av utstillingen har forandret historie og vært en bidragsyter for å skape en alternativ arena for sensurert samtidskunst i Vietnam. Tran er selv kunstner. En spennende og berikende utstilling som er verdt å få med seg.

Buddah viser fingeren, utstilt på stenersensmuseet

Buddah viser fingeren, utstilt på stenersensmuseet

Sårede følelser pakket inn i stjernelanterne

Nguyen Van Phuc har laget en stor stjernelanterne. Med fine stoff, metall og lys. Den kan beundres som en vakkert objekt, men også symbol for frihet, lykke og selvstendighet samtidig som det er fortsatt skjulte sår på innsiden. Stoffet er spent opp av krykker som ikke er synlig. De symboliserer følelser fra den vietnamesiske krigen. Verket er en hyllest til de som overlevde og fortsatt sitter med håpet etter alle de triste etter effekter etter krigen.

Videoinstallasjoner

I krigen i Vietnam ble over en million på flukt, video installasjoner viser dem i bevegelse i håp om å finne trygghet. Mange barn forlot Vietnam og har lite minne om hvordan landet er. Den Vietnam de kjenner er foreldrenes historie om krig og sult. 30 år senere besøker de landet og blir kjent med et ekte Vietnam som ikke lenger er i krig. Amerikansk Vietnamesere er intervjuet og de kan høres på lydbånd i bakgrunnen.

Brødpeniser

Fotografi og plakater av private kroppsdeler. Kunsteren Lai Thi Dieu Ha fronter tabuet om kvinners seksualitet i Vietnam. Det blir sett på som skittent, stygt og skamfullt. Dette går mest utover kvinner ifølge henne. Både mat og sex er essensielle i et menneskes liv. Med en fotoserie av kvinner som holder brød formet som en penis, ønsker hun å inspirere en vurdering av slike holdninger.

Lim Dim viser samtidskunst utført på høyt nivå som har klart å trosse statens ønsker om å sensurere uønskede tema. Utsillingen går fra 27 august til 4 oktober på stenersensmuseet.

Stengt for kommentarer.