Kulturens partilederdebatt

9. september 2009 18:18 av Andreas Steenbuch Mathismoen 

Litteraturhuset inviterer fredag 11. september til kulturdebatt – en av de få i årets valgkamp., Kulturpolitikere fra åtte partier skal diskutere.

litteraturhuset

Litteratur og samfunn skal stå i fokus. Hege Duckert og Lilla Sølhusvik fra NRK skal sørge for at debatten går hett for seg.

Kulturpolitikken er normalt fult av intense debatter med høyt støynivå. Men i årets medievalgkamp har kultur ikke vært noe hett tema. Men på nettet er det mange meninger.

Jan Erik Fåne skriver i bloggen sin om at Høyre som kanskje likevel ikke vil regjere sammen med Fremskrittspartiet alene. For det første, mener han, er frykten stor for at det vil skremme KrF og Venstre over til Jens Stoltenberg, og dermed fjerne muligheten for å etablere for et bredt borgerlig flertall i mange år fremover. Det vil også gi altfor stor intern uro i Høyre, mener han. For næringsliv-Høyre er Frp en flott partner, men for kultur‑ og verdi Høyre er det nesten ikke noe parti som er mer fjernt enn Frp.

Ole Berget skriver i sin blogg om kultureliten som går til kamp mot Frp. Velkommen skal de være, jeg er stolt av å tilhøre Frps kulturpolitikk, skriver han. ”Det at vi vil satse på barne- og ungdomskulturen, breddeidretten og folkekulturen er for meg fornuftige tiltak som jeg med glede er meg å finansiere over skatteseddelen. Det å subsidiere dyre operabilletter og kunstnere som ikke produserer noe gjennom kunstnerlønn er jeg imidlertid imot”, skriver Berget.

Det er med andre ord duket for harde diskusjoner i Litteraturhuset.

Partiene er på forhånd utfordret til å levere kulturpolitiske resonnementer, altså forklare hva de vil med sin kulturpolitikk. Etter kulturdebatten blir det mulighet til å følge NRKs store partilederdebatt på storskjerm i Litteraturhuset. Kulturdebatten kan man også høre på NRK P2 kl. 16.00 på lørdag.

Stengt for kommentarer.