Scene for samtidskunst åpner igjen

8. september 2009 16:06 av Uzma Rana 

Ung kunst kan oppleves på Høstutstillingen

For 122. gang i kunstnernes hus åpner høstutstillingen 12.september til 11.oktober. Den velkjente utstillingen er basert på grunnlag av fri innsendelse av norskebilledkunstnere. Utstillingen gir en mulighet til å oppleve norske kunstnere på tidlige stadier på vei inn i en profesjonell karriere. Særtrekk er ung og eksperimenterende kunst.

Tradisjonelt har utstillingen inneholdt billedkunstformer, skulptur, tegning, grafikk, tekstil og maleri. Nå er det mer og mer vanlig med andre teknikker som film, foto, performance og lyd.

Deltagelse åpner veier

Nesten alle kjente norske kunstnere har deltatt på Høstutstillingen. Mest grensesprengende var den i de årene Edvard Munch brøt med tradisjonelle uttrykksformer og fikk ”hele Norge” på nakken. Ikke visste publikum den gang at den unge maleren skulle bli en av Europas banebrytere for en ny retning i billedkunsten kalt ekspresjonismen, skriver tidligere utstillingsleder Ingrid Lystad i sin bok ”høstutstillingen elsket og hatet”. Boken blir solgt under årets Høstutstilling. Andre betydningfulle kunstere som Erik Werenskiold, Fritz Thaulow og Christian Krohg til Henrik Sørensen og Odd Nerdrum har deltatt på høstutstillingen.

–Jeg for min del elsker høstutstillingen, den gir meg en pekepinn på hva som foregår i den norske kunstverden, i tillegg mener jeg det er viktig å beholde utstillingen i sin nåværende form av tradisjonelle grunner, sier grafiker og kunstner Anja Solvik. Hun ser på Høstutstillingen som en viktig arena for å slå igjennom som norsk kunstner.

–Hvert år besøker jeg høstutstillingen. Som kunstner har jeg søkt to ganger, men ennå ikke blitt antatt. I fjor søkte nesten to tusen kunstnere og bare 110 ble antatt. Så jeg deler skjebne med veldig mange andre, sier Solvik.

Høstustillingen 2008

Høstustillingen 2008

Debutantpris og kunstpris

Anne Gryløland var i fjor vinner av KEMs debutant pris på høstutstillingen. BKHs kunstpris som ble opprettet i 2003 vil kåres sammen med debutant prisen den 10.september.  Fjorårets vinner av BKHs kunstpris, Høstutstillingsprisen, gikk til Pushwagner. Prisen gir ett stort stipend på 100 000 kroner. I år har 147 kunstnere gått videre til andre juryering med 236 verk.

Åreta KEM debautant pris gikk til Gro Thorsen for Galleries. Alle dager fra 11.00 til 18.00 er det mulig å oppleve nye kunstuttrykk.  Og det er gratis omvisning på torsdager kl 17.00.

Bente Louise aas, melankoli olje på plate 24,5x 30

Bente Louise aas, melankoli olje på plate 24,5x 30

Stengt for kommentarer.