Av den gamle skolen

8. september 2009 16:03 av Elin B. Øvrebø 

Redaktøren i feministtidsskriftet Fett, Charlotte Myrbråten, synes hun har mer til felles med syttitallets BH-brennere enn dagens ”Sex og singelliv-feminister”.

 

IKKE EN "GLITTERFITTE": Feminisme handler ikke om glitter og glamour, mener Charlotte Myrbråten. Foto: Elin B. Øvrebø

IKKE EN "GLITTERFITTE": Feminisme handler ikke om glitter og glamour, mener Charlotte Myrbråten. Foto: Elin B. Øvrebø

For ti år siden landet feministboka ”Fittstim” med et brak i norske bokhyller. Nå er norske feminister på ferde igjen. I slutten av august kom oppfølgeren ”Glitterfitter”, som tar for seg hvordan det er å være ung kvinne i 2009. Atter en gang har kritikken haglet. Denne gangen har feministene vært for tamme heter det. Selv om hun har bidratt til nettopp ”Glitterfitter”, sier Myrbråten seg enig i kritikken mot boka.

 - Den er litt lett på tå. Rett og slett litt tannløs. Det er også veldig unødvendig av redaktørene å komme med utspill som ”Vi er fine feminister, ikke sånne stygge som på syttitallet”. Det er trist at de ikke vedkjenner seg det enormt viktige arbeidet feministene før oss har gjort. Slikt sett er jeg nok mer konservativ, forteller hun, men understreker samtidig at hun ikke angrer på sitt bidrag til boka.

- Mer likestilling, takk!
- I Norge er man blitt litt lurt til å tro at man ikke skal kunne kreve mer. Vi har det tross alt bedre enn mange andre steder i verden. Likevel er det fortsatt ikke er lik lønn for likt arbeid, kvinner har få lederverv og liten reell makt, og jenter ikke kan gå ut om kvelden uten å være redde for å bli voldtatt. Dette har direkte med kjønn å gjøre og preger livene våre og vårt syn på hverandre. Derfor er det naturlig å ha kjønnsperspektiv på mange aspekter, mener Mybråten.

Hun mener kampen for kvinnerettigheter og likestilling er to sider av samme sak.

- Jeg kjemper for likestilling. En forbedring av kvinners rettigheter vil automatisk føre til at også mannsrollen blir lettere, så likestilling og feminisme er to sider av samme sak. Med mer likestilling tror jeg det vil bli lettere både å være jente og å være gutt.

Fett for alle
Mybråten har sittet i redaktørstolen siden årsskiftet og har klare ambisjoner for Fett-magasinet. At lesestoffet skal treffe folk flest, ikke bare dem som har universitetsgrad, synes hun er viktig.

- Fett skal ikke være noe spesialblad for dem som studerer kjønnsteori. Det skal være som et godt temabilag som man finner i for eksempel helgeavisene. I de siste numrene har vi løst litt opp, stoffet er lettere og ikke så kjønnsteoretisk. Ragnar Hovland bidrar for eksempel i det nyeste nummeret. Vi ønsker en bredere lesermasse; gutter og jenter mellom 15 og 70 år. Målet vårt er at hvem som helst som skal kunne lese bladet vårt, avslutter Myrbråten.

 

CV:
Navn: Charlotte Myrbråten
Alder: 26 år
Utdannning: mastergrad i kombinasjonen kjønnsstudier og teatervitenskap
Yrke: redaktør i Fett Aktuell: Fett’s femårsjubileum og har bidratt til den nye feministboka ”Glitterfitter”.

Fakta:
Fett er et feministisk tidsskrift som kommer ut fire ganger i året med et opplagstall på 3000. Bladet gis ut av Kvinnefronten og mottar økonomisk støtte fra Fritt Ord og Norsk Kulturråd. For mer informasjon om Fett, sjekk ut http://fett.no/

Stengt for kommentarer.