Dette bør du vite før du starter firma

18. januar 2009 23:32 av Cathrine Formoe 

Selvangivelsen din vil være ni ganger så lang, beskymringene fem ganger så tunge, og forhåpentligvis; karrieren ti ganger mer suksessfull.

- Ved registrering må man tenke på forretningsplan, foretaksnavn, selskapsform, og om dette er en næringsvirksomhet eller en hobby, forteller Gerd Harr Jansson over gratistjenesten ”narviktelefonen”, som svarer på alt av spørsmål rundt det å drive et firma.

- Det første steget er registreringen. Foretaket registreres i Brønnøysundregisteret, og det enkleste er å gjøre dette via altinn.no. Ved å registrere bedriften på nettet går behandlingsprosessen raskere, og det er billigere. Ved registrering over nett koster det 2000 kroner, via post 2500 kroner, fortsetter Harr Jansson.

- Det finnes flere selskapsformer å velge imellom. Selskapsformen man velger har betydning i forhold til ansvar, risiko, skatt, rettigheter og plikter, forteller hun.

Snekrer seg sikker
- Jeg startet for meg selv fordi jeg ville prøve noe nytt og spennende. Det er jo en drøm jeg har å gjøre det bra med eget firma, kanskje en dag bli byggmester, sier snekkeren Alexander Bøhn, 30. Han startet for seg selv for cirka ett år siden og trives veldig godt som selvstendig næringsdrivende.

- Det er veldig mange utfordringer når man driver for seg selv. Både på godt og vondt. Nå i nedgangstidene kan det være litt hardt å få seg jobb. Heldigvis har jeg opparbeidet meg et stort kontaktnett, og klarer meg bra.

- En annen utfordring er det økonomiske. Når man driver for seg selv styrer man selv betalingen av skatt, moms og andre avgifter. Månedlig må jeg sette av nok penger til det, samt spare penger til pensjon. Her er det viktig å ikke sette av for lite, da kan man få en kraftig smell. Jeg har heldigvis en regnskapsfører som hjelper meg med det økonomiske, men det er uansett mye å sette seg inni, fortsetter han.

- Men det er veldig gøy og ha så mye ansvar. Jeg har lært veldig mye etter at jeg startet eget, og det er deilig å rå seg selv, avslutter han.

Selskapsformer
I et enkeltpersonforetak står eieren av foretaket ene og alene ansvarlig for alt firmaet gjør og foretar seg, for ikke å snakke om det økonomiske. I et enkeltpersonforetak er eieren og foretaket ett.

I et ansvarlig selskap er det alltid to eller flere eiere, kalt kompanjonger. Eierne har et personlig ansvar for selskapets økonomi og forpliktelser. Det finnes også to former av ansvarlig selskap; kompanjongene har kun det ansvaret de har fordelt. Hvis en av kompanjongene eier tjue prosent av selskapet, kan det aldri kreves noe mer enn tjue prosent av den eieren hvis en økonomisk krise skulle inntreffe. Denne formen for ansvarlig selskap kalles DA.
I den andre formen av ansvarlig selskap, ADS, blir eventuell gjeld krevd av en av eierne hvis den andre ikke har mulighet til å betale. Da står den eieren igjen med hele ansvaret for gjelden.

I et aksjeselskap, AS, har eieren normalt sett ikke noe personlig ansvar for selskapets forpliktelser. Eierne i selskapet har begrenset ansvar, og det eneste de har å tape er det de økonomisk har skutt inn i selskapet, altså aksjekapitalen. Disse er de tre vanligste selskapsformene.

Annet man bør vite når man vil starte eget firma er at det finnes forskjellige tillatelser man eventuelt trenger, og myndighetskrav å forholde seg til, avhengig av hva selskapet ditt driver med. Ett eksempel er skjenkebevilgning. Mer om dette kan du lese om på bedin.no.

Stengt for kommentarer.