Snart leker jenta med ilden

7. september 2009 23:47 av Stine Helen Tunstrøm 

Over en halv million nordmenn så ”Menn som hater kvinner” på norske kinoer i vår. Nå er det snart klart for premieren av film nummer to i Stieg Larssons berømte Millennium-trilogi, ”Jenta som lekte med ilden”.

—Jeg har hørt hele trilogien på lydbok, og så den første filmen på kino i sommer. Både bøkene og filmen var meget oppslukende, forteller Solgunn Solli, som er både bibliotekar og bokanmelder.

Hun begynte på trilogien på bakgrunn av alle de positive tilbakemeldingene hun fikk fra bilbliotekets besøkende, og også hun ble bitt av basillen.
— Jeg likte den første filmen veldig godt, og gleder meg til begge oppfølgerne, som jeg tror blir minst like bra. I hvert fall håper jeg det, sier Solli.

”Jenta som lekte med ilden” er oppfølgeren til Nordens største filmsuksess. Dette er fortsettelsen på historien om Mikael Blomkvist og Lisbeth Salander, som spilles av henholdsvis Michael Nyqvist og Noomi Rapace . I denne filmen har Salander en mer fremtredende rolle, og det er først og fremst hennes historie vi tar del i.

En annen som også gleder seg til premieredagen er Mette Haustreis, som innrømmer at det er lett å bli hektet på en kriminalhistorie av dette kaliberet.
— Jeg kommer til å se oppfølgeren, og forventer den samme intense spenningen som i eneren. Jeg gleder meg spesielt til å bli bedre kjent med Lisbeth Salander, som er en av de mest interessante romanfigurene jeg har møtt på lenge.

Haustreis var spent på om filmene kunne leve opp til bøkene, og var kjempefornøyd etter å ha sett ”Menn som hater kvinner”.
—Man vet jo at handlingen må komprimeres, og at ikke alt i en roman får plass i en film, men jeg synes de har gjort et godt utvalg. I tillegg var det helt avgjørende for filmen at Salander-figuren fungerte, og det gjorde den. Hun gjorde et sterkt inntrykk også på film, sier hun.

Haustreis tror at det er nettopp karakterene i historien som gjør den så bra.
— Larsson tegner gode portretter. Han tar ingen lettvinte løsninger, men har gjort karakterene ekstremt sammensatte. Salanders komplekse vesen er veldig fascinerende, samtidig som Blomqvist er en typisk mann en bare må elske. Han har et begjær for både damer og jobb, og på den måten blir man sugd inn i fortellingen, avslutter hun.

Stengt for kommentarer.