Hatet og krigen

18. januar 2009 16:57 av Merima Muratovic 

Krigen mellom Israel og Hamas har rast i omtrent 20 dager nå. Dette har ført til store reaksjoner i Norge også.
– Norske jøder er redde for å vise seg med symboler som viser deres tilhørlighet, i frykt for sjikane, sier Erez Uryel, leder for antisemittisk senter i Oslo.

Hat og  historie
Dette høres ut som en kjent redsel, en realitet som var tilstede for omkring 60 år siden.Er denne historien i ferd med å gjenta seg rett foran øynene på oss? I omtrent 20 dager har Israel kriget mot Hamas i Gaza,  og her hjemme har demonstrasjonene tordnet mot dem. Slagord som gir en frysninger, og ødeleggelser bare ekte hat kan utføre.

Bygninger har blitt sprayet, vinduer knust og tåregassen har vært et godt hjelpemiddel  for demonstrantene. Det  verste hatet har kanskje kommet frem gjennom det vi mennesker kan best, nemlig ord.

Bare Jøder
En av de som har vært mye i media, og som har anklaget selveste Kåre Willoch for rasisme, er Aftenpostens kulturanmelder, Mona Levin, en norsk jøde.
Det som også har vært en del på debatt agendaen er at norske jøder, i vanskelige stunder ikke er norske lenger, men bare jøder.

Vi fikk kontakt med Mona Levin via telefon.
–    Jeg er helt utkjørt, og har ikke energi til å snakke om dette nå, uttalte Levin.
Det skulle ikke mange ord til for å forstå at dette er et tema som krever energi, og følelser.

Sannheten skal frem
– Vi har ikke noe imot verken jøder, eller noen andre raser, sier Raouf Touati.
Han sier også videre at det  som er viktig, er at sannheten om hva som skjer i Gaza skal komme frem.

Han er en av dem som har stått på Karl Johan, i en bod som viser oss bilder av det som skjer. Gjennom bilder av lemlestede barn og voksne, skal vi danne oss et indre bilde av hva det er som egentlig skjer, og ikke minst hvem vi støtter.

I spørsmål om han tror at det er et sterkt jødehat i Norge for tiden, tier han en stund før han sier
–   Det er ikke noe jødehat i Norge, det er noen mennesker som vil at det skal virke slik, det er de som lager propaganda.
–  Det som er viktig er at alle mennesker er like, og at vi som muslimer her i Norge bare vil ha ærlighet omkring krigen.

Stengt for kommentarer.