Heisaklubben

6. juni 2013 0:22 av Magnus Cato Andersen 

Til tross for begrensede midler har Follo Fotballklubb alltid klart å skape gull av gråstein.

Like utenfor Ski sentrum står en nedsnødd og sliten innendørs fotballhall. Den ble bygget for mange år siden for å gi idretten i nærmiljøet et tilbud på vinterstid. Her finnes det ingen varme eller annen luksus, bare en grønn, snøfri kunstgressbane. Inne i hallen står det to spillere og slår langpasninger. De er godt påkledd. Lue på hodet, skjerf rundt halsen og lange bukser.

Dette er hverdagen til en fotballklubb på nest øverste nivå i Norge, men her er det ingen som klager. Follo Fotball er en klubb som alltid har fått mye ut av lite. Klubben er inne i sitt 13. år og ble stiftet for å være distriktets elitesatsing. Etter at klubben tok over plassen til Ski IL i 3. divisjon og rykket opp på første forsøk, har laget bølget mellom 2. divisjon og Adeccoligaen. Fjorårets sesong ble en sportslig opptur og laget vant serien med seks poengs margin.

- Vi samles, roper hovedtrener Hans-Erik Eriksen.

Den kalde hallen er nå fylt med spillere. Baller flyr frem og tilbake, kameratslige håndtrykk utveksles og latteren sitter løst. I tillegg til å være kollegaer er de fleste også kompiser. Trener Eriksen må heve stemmen flere ganger for å dempe de spredte samtalene.

To nye fjes har så langt funnet veien til Follo før årets sesong og underbygger lagets store mål om å overleve i Adeccoligaen. Frode Larsen, en lovende keeper, ble hentet fra Sarpsborg 08 og Lars Vincent Andersen har blitt hentet etter at kontrakten hans med Vålerenga gikk ut i fjor høst. Flere spillere er også innom på prøvespill. Laget har de siste årene satset veldig ungt og fortsetter i samme spor. Sånn det ser ut nå, vil de ha en av de yngste spillerstallene i årets Adeccoliga.

- Bra innsats i kampen på lørdag, roser treneren.

Follo var på besøk i Bærum og møtte Stabæk på Nadderud. Det endte 0-0 mot fjorårets Tippeliga-lag og sjefen selv var godt fornøyd med prestasjonen.

- Nå har vi vært i gjennom både angrep, forsvar og avslutninger og denne uken skal vi trene på fasen fra forsvar til angrep, instruerer Eriksen.

Spillerene står samlet i en halvsirkel rundt treneren, utålmodige og ivrige etter å komme i gang. Treneren deler inn gruppen i tre forskjellige lag og gir dem overtrekksvester i ulike farger. Oppvarmingen består av fotballens svar på ti-trekk, en velkjent lek for de fleste fra gymtimene på skolen.

Fjorårssesongen var mildt sagt en berg- og dalbane for Follo-spillerne. Før sesongstart tvilte ekspertene på det unge mannskapet og mente opprykksjansene var minimale. Midt i sesongen kom også kampfiksingskandalen som sendte sjokkbølger gjennom fotball-Norge. Tre av Follos spillere ble siktet i saken og trener Eriksen ble også gransket av polititet. Mens polititet etterforsket utenfor banen, gjorde spillerne jobben og fortsatte å imponere. Seier på seier førte tilslutt til en ledelse ingen andre lag i 2. divisjon avdeling fire kunne ta igjen.

- Fjorårssesongen var utrolig tøff, både for meg personlig og resten av guttene. Når det er sagt, er jeg utrolig stolt av hvordan vi stod sammen og snudde alt det negative til noe positivt, forteller treneren uten å ta blikket bort fra det som skjer på banen.

Spillerne er tilbake i halvsirkelen rundt treneren. Stemningen er ikke den samme, alle er mer fokuserte og slitne. Frostrøyken ligger som en uværssky over hodene i hallen. Neste post på programmet er ukens fokusområde, omstilling fra forsvar til angrep. Bottle manager Kim Christensen går rundt og sørger for at guttene får i seg nok drikke.

Det er ikke mange fotballklubber i Norge som har sin egen bottle manager i dag, men Christensen lever og ånder for jobben sin. 32-åringen fra Ski har Follo som favorittlag og har lenge vært en del av klubben. Han er nå fast ansatt som bottle manager og jobber i tillegg som kokkeassistent ved et eldresenter.  Resten av gruppen setter pris på Kims entusiastiske vesen og smittende humør. Han er alltid med, uansett hvor laget reiser.

Eriksen blåser i fløyten for siste gang og ber alle samle sammen ballene. Spillerne rusler slitne av banen, men smilet er på plass. Det har det vært hele treningen. Etter en kort prat er hallen i ferd med å tømmes. Nok en treningsøkt er over og seriestart i april nærmer seg med stormskritt.

Stengt for kommentarer.