Per Sandberg ønsker mer selvstendighet blant nybakte foreldre

4. juni 2013 14:01 av Tiril Annie Sundkjer 

Leder i justiskomitéen, Per Sandberg(Frp) vil at nybakte foreldre skal ta ut fødselspermisjon etter ønske. Dette får småbarnsfar Ruben Johnsen på Grünerløkka til å fortvile.

– Fasiten er at færre fedre kommer til å ta fødselspermisjon uten kvotering, det er bare naturens gang, mener Johnsen(31)

Han sitter med sin nyfødte datter, Iben, på fanget og nyter solen over Olav Ryes Plass. Johnsen forteller at ingenting er viktigere for mødre enn å være med sitt nyfødte barn og at det uten retningslinjer vil føre til at de automatisk blir hjemme. Resultatet blir vegring blant arbeidstakere når de ansetter kvinner.

– Høyre og Frp driver ren tale-politikk. Det virker ikke som de har snakket med noen ute i den virkelige verden. Det gjør venstresiden, de snakker gjennomgående med forskere og generelt folk med kompetanse på området, hevder Johnsen.

Oppgitt politiker

– . Vi mener at foreldre kan dele inn fødselspermisjonen selv, slik det passer dem best. Om mor vil ha 80 % av ukene og far 20 %, så skal de få lov til det, forteller Sandberg.

Per Sandberg på Norges Kreative Fagskole i Oslo. Foto: Ingrid Bruvik

Sandberg mener folk har et behov for å kunne bestemme hverdagen sin selv. Å tro at alle er like er feil, man må gi nye foreldre handlingsrom.

– Å bestemme sjøl, det er trivsel. Om kona mi ikke får bestemme sjøl, vil hun selvfølgelig mistrives! Jeg vil heller ikke at kona mi skal bestemme over meg.

Han kan ikke skjønne at den nåværende regjeringen vil at alle skal være like. Det kan til og med virke som de prøver å dytte folk etter en mal for å passe inn i politikken deres. Sandberg mener også at Norges politikk er ekstremt venstrevennlig.

– Se for deg ei kjøttkvern, der staten kaster oppi hvite, brune og gule. De kvernes rundt, og så kommer det ut en firkant. Sånn blir det med de rødgrønnes politikk! De tror de vet bedre enn oss. Det ikke folk vet er at høyrepolitikken i Norge har samme politikk som venstresiden i Danmark. Det er noe å tenke på.

Skrivebordsteori

Barne- og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen gikk ut til Dagbladet og sa at Høyre og Frp driver politikk som ikke fungerer i praksis. Altså skrivebordsteorier.

– Når arbeidsgivere ser på kvinnelige og mannlige arbeidstakere, så tenker de sitt. Hittil har de tenkt at en mann kommer til å være en dedikert arbeidstaker, mens en kvinne kommer til å få barn, hun kommer til å ha lang permisjon, hun kommer til å være hjemme når barnet er sykt, osv, sier Thorkildsen til Dagbladet.

De rødgrønne ønsker en kvotering der obligatorisk fødselspermisjon blir delt likt på mor og far.  Stortinget vedtok nylig også at mødre skal ha rett til lønn mens de ammer, som Frp stemte imot grunnet frykt for mindre ansettelse av kvinner.

Stengt for kommentarer.