En real(istisk) opptur av en film

3. september 2009 13:51 av Rune Geisnes 

Savn av familie og kjærlighet fra østkanten til vestkanten i Oslo.

upperdog[1]2

I Upperdog spiller Sara Johnsen på mange strenger i sin andre langfilm som regissør. Her ligger det flere lag med fortrengte følelser og savn, uten at det blir en rotete film av den grunn. Vi blir loset igjennom livet til fire unge mennesker idet deres skjebner forandres. Den unge og suksessfulle reklamemannen Axel, som ved første øyekast virker å være en kvinnehatende drittsekk. Afghanistan-veteranen Per, som ser ut til å være på god vei inn i et posttraumatisk stressyndrom. Yanne, Axels ukjente halvsøster, og hennes polske venninne Maria.

Halvsøsknene Axel og Yanna skilles som barn idet de blir adoptert fra Vietnam til Norge. De vokser opp på hver sin kant av Oslo, uten å vite om hverandre. Rollefiguren Maria – som bekles på en fantastisk måte av skuespilleren Agnieszka Grochowska – begynner å jobbe som hushjelp hjemme hos Axels vestkantforeldre. Kort tid etter flytter Axel hjem til gutterommet etter et havarert kjærlighetsforhold. Afghanistan-veteranen Per drar til Oslo for å studere filosofi, der blir han nabo med Yanne.

Handlingen i Upperdog setter seg tidlig og gir aldri slipp på publikum. Det er deler av filmen hvor man ønsker at vi fikk vite mer, slik som hvem er egentlig disse overfladiske vestkantforeldrene? Spilt av  Birgitte Victoria Svendsen og den noe uerfarne skuespilleren Ole Paus, uten at det påvirker helhetsinntrykket av filmen.

Det er forfriskende å se en norsk film med slik tett regi. At rollebesetningen nesten bare består av ukjente ansikt som alle leverer sterke prestasjoner, gir nytt håp for den gode trenden som har vært i norsk film de siste årene.

Terningkast: 4

YouTube Preview Image

Originaltittel: Upperdog
Regi: Sara Johnsen
Skuespillere: Hermann Sabado, Bang Chau, Mads Sjøgård Pettersen, Agnieszka Grochowska, Ole Paus, Birgitte Victoria Svendsen.
Manus: Sara Johnsen
Genre: Drama
Nasjonalitet: Norsk
Lengde: 1t. 40 min.

Stengt for kommentarer.