Stian den store

4. juni 2013 9:56 av Victoria Christensen 

Stian Hansen (19) prepper ski og gir smøretips seks dager i uken, hos Energihuset sport og fritid på Nesodden. Hvordan han skal smøre sine egne ski til Birken 2013, vet han derimot ikke.

– Bare vent et øyeblikk, jeg må montere bindinger på et par ski før vi kan starte, sier Stian.

Det er vinterferie i Oslo-området og Hansen er til stadighet opptatt med bindinger, smøring, prepping og sliping i sportsbutikken han jobber i. Står han ikke på verkstedet, er han som regel å finne i lysløypa. Enten han løper eller står på ski. Gutten bak det store smilet skal bli tømrer, men først skal han knuse storebror Martin (23) på Birken om tre uker.

Hvorfor er Birken så viktig mål denne sesongen?
– Jeg har blitt helt hekta på ski det siste året, det er jo fantastisk moro! Det er første gang jeg deltar og da hadde det jo vært gøy å avslutte sesongen med å knuse broren min. Og alle de andre gamlingene på Nesodden. Vi i Team Hansen er allerede Nesoddmestre i løping, da må vi nesten bli det på langrenn også.

Team Hansen, hvem er det?
– Team Hansen består av meg og storebrødrene mine Martin og Kim André. Vi skal bli best på halvøya, og da er det litt kult å være et lag. Men det skal sies at selv om vi jobber for å bli gode sammen, er det en del rivalisering innad i laget og. Jeg pleier å skjule intervalløktene mine for gutta så jeg kan bli enda bedre enn de, men det må ikke de få vite, ha ha. Det har hendt flere ganger at jeg skal ut og trene, så ser jeg bilen til Martin parkert på samme parkeringsplass. Da må jeg dra et annet sted så ikke jeg avslører hemmelighetene mine.

Hva gjør du når du ikke står på ski?
– Det blir for det meste trening og jobb. Og ikke minst skole da så klart! Aller helst leker jeg meg med ski og rulleski her inne på verkstedet, enten jeg er på jobb eller ikke. Bra utstyr er viktig, og det er ekstra gøy når man bli god på fikse det selv.  Jeg tror sjelden jeg har vært så glad som da jeg fikk de nye skiene mine i går, de må du nesten ta bilde av, de er dritbra.

I sitt ess: Stian Hansen trives aller best på verkstedet der han jobber. Her prepper han ski dagen lang. Foto: Victoria Christensen

Hva er målet for Birken 2013?
– Drømmetiden min er 3 timer og 15 minutter. Da blir jeg fornøyd.

Er det et realistisk tidsmål?
– 3 timer og 16 minutter, ha ha. Nei, veteranene går på under 3 timer så jeg vinner nok ikke, men jeg må slå de gamle traverne fra Nesodden. Jeg har  bare gått på ski i halvannet år, så de har en stor fordel.

Hvilke forberedelser skal du gjøre før rennet?
– Jeg må vel kutte ut Grandiosaen og bytte den ut med havregrøt. Og fredagstacoen må jeg vel og hoppe over, det blir litt tungt i magen kvelden før. Så må jeg rådføre meg litt om skismøringen! Det er litt ironisk, jeg gir tips hver dag på jobb, men selv vet jeg ikke hvordan jeg skal smøre mine. Så tør jeg ikke stole på bare én kilde, jeg må snakke med flere, rivaliseringen er såpass stor at man nesten kan bli lurt. Ikke helt bokstavelig talt, men vi kan tulle mye med hverandre her i miljøet.

Hva blir den største utfordringen?
– Jeg sliter med en skikkelig lyskestrekk for tiden. Min største skrekk er at den slår inn etter bare én mil, da har jeg over fire igjen. Det er jo helt krise om jeg må stake hele veien i mål, så det trener jeg mye på for tiden. Men jeg har faktisk ikke sett på løypeprofilen en gang, så jeg vet ikke helt hvor utfordringene mine ligger.

Er psyken eller fysikken din største fordel?
– Jeg har ikke trent så alt for mye for dette, så det går nok på psyken. Jeg er definitivt ingen Northug, det kan jeg ikke skryte på meg.

Tenker du å satse på langrennssporten?
– Nja, til en viss grad. Men jeg er så hjemmekjær og glad i mammaen min at jeg hadde ikke klart å flytte langt for å bli god på ski.

Toppbilde: Stian viser stolt frem de nye skiene sine.  Kanskje er det de han skal bruke under Birken 2013? Foto: Victoria Christensen

Comments

En kommentar to “Stian den store”
  1. Nataya Wesaw sier:

    beste artikkelen jeg har lest ihvertfall!