Valgets kvaler

3. juni 2013 21:53 av Kristin Heggdal 

Aleksander Rønningen (21) fra Senterpartiet i Sør-Trøndelag, håper på rød-grønn seier til høsten. Nå venter en lang og viktig valgkamp.

– Valgkampen er et slags eventyr i seg selv. Ingen dager er like, det skjer veldig mye og det er ufattelig spennende. Når valgresultatene begynner å tikke inn, blir det en spesiell stemning i rommet. For en ny deltaker virker det kanskje litt nerdete, men det er da vi får vite hva innsatsen vi har lagt ned i tre-fire måneder er verdt, forteller Rønningen.

Det er fortsatt en stund til stortingsvalget, men Rønningen er allerede godt i gang med forberedelsene. 21-åringen kommer fra Sel i Nord-Gudbrandsdalen, men har bodd i Trondheim i over tre år. Til daglig studerer han statsvitenskap på NTNU Dragvoll.

Interessen våknet tidlig

Mens andre unger på barneskolen så på barne-tv, fulgte Rønningen med på valgkampene.

– Jeg hadde nok ikke så god greie på politikk, humrer han.

Rønningen syntes det var spennende å se på debattene og høre de ulike meningene. Etter hvert begynte han å utforske selv. Han så gjennom flere partiprogram, med et ønske om å finne det rette for han. Til slutt endte valget på Senterpartiet og han meldte seg inn i ungdomspartiet da han var 16 år.

– Årsaken til at valget falt på Senterpartiet var deres distrikts- og samferdselspolitikk, forteller han.

Politikeren flyttet til Trondheim da han var 18 år, ble fylkesleder i Senterungdommen et år senere, og valgt inn på fylkestinget i 2011.

– Jeg er veldig stolt av å ha kommet så langt innen politikken, sier Rønningen.

Samfunnsengasjert

Politikeren i Rønningen kommer godt frem gjennom kroppsspråket. Når han snakker beveger han hendene bestemt og slår håndflatene mot hverandre.

– For meg er det viktig at alle kan bosette seg hvor de vil og gå på en skole i nærheten av der de bor, forteller han.

Rønningen og Senterpartiet skal bidra til at alle skolene er attraktive gjennom høy standard på byggene. Alle lærerne skal også ha mulighet til å oppdatere sitt kunnskapsnivå gjennom kurs og seminarer.

– I Sør- Trøndelag har vi en desentralisert skolestruktur, der skolene i hele fylket har et bredt linjetilbud, mener politikeren.

”Min drøm er å kunne bidra i samfunnet og gjøre samfunnet til et bedre sted”

– Aleksander Rønningen

Selv er Rønningen inne i sin første periode på fire år som fylkestingsrepresentant i Sør-Trøndelag. Han mener det er viktig å være visjonær når man er politiker. Å tørre å se det store bildet. Vi må tenke de store tankene hvis vi skal få til endring. Senterpartiet vil være nyskapende og satser derfor på lyntog.

– Med lyntog vil strekningen Oppdal- Trondheim ta kun 35 minutter. I rushet i Trondheim bruker jeg så lang tid fra midtbyen til Dragvoll, sier Rønningen.

Forbilder

Rønningen har mange forbilder innen politikken. De han kan nevne er dyktige kvinner, blant annet Anne Enger.

– Hun er kjent for å være nei-dronninga fra EU-kampen. Det engasjementet og den dagsorden hun satte under den valgkampen, synes jeg er imponerende, sier fylkeslederen.

Et annet forbilde for Rønningen er Aslaug Haga, tidligere senterpartileder. De to deler mange politiske synspunkter.

– Det er noe med personligheten hennes jeg liker, den gløden, det engasjementet og måten hun håndterte situasjoner på. Jeg føler hun har et veldig vinnende vesen, samtidig er hun veldig seriøs, forteller Rønningen.

Til slutt nevner han Marit Arnstad, samferdselsminister i Senterpartiet.

– Jeg blir imponert over måten hun er på. Arnstad er en veldig god debattant, hun virker bestemt og vet hva hun vil. Det er veldig lett å forstå den handlekraftige dama, mener 21-åringen.

Forberedelser mot valg

Rønningen trekker frem tre saker han er spesielt opptatt av i forkant av Stortingsvalget. Disse er eldreomsorg, samferdsel og en bærekraftig naturforvaltning. Fylkestingsgruppen forbereder seg på å levere god politikk og fremheve de tre satsningssakene før valget.

– Vi har skoleringer, deltar i debatter og prøver å bygge opp hverandre til et godt lag. Vi lader oss opp til en lang og viktig valgkamp. Forhåpentligvis ender det fortsatt med en rød-grønn regjering, sier unggutten.

Bildetekst:

MÅLRETTET: Rønningen har en klar visjon om å gjøre samfunnet til et bedre sted.

Stengt for kommentarer.