Hard kamp om bysyklene

3. juni 2013 21:45 av Andreas A. Myrvold 

Hilde Horntvedt (30) er lei av at det aldri er ledige bysykler på Schous Plass. Nå må hun vente to år til før tilbudet utvides.

Sykkelsesongen er i full gang igjen etter en lang vinter. Stativene stasjonert rundt hele Oslo har igjen blitt fylt med de sedvanlige blå bysyklene, og abonnementene er klare for salg. Selv om dette er en gladnyhet for de faste kjøperne, byr det også på problemer.

- Det er to problemer. Enten er det ikke nok sykler tidlig på morgenen, eller så er det umulig å finne plass til å levere fra seg sykkelen igjen etter jobb, sier Hilde Horntvedt (30).

Hilde Horntvedt bor på Grünerløkka, der det kun er plassert syv stativer med bysykler. I Oslo er det per dags dato 110 stativ, flest i Oslo sentrum. Hun bruker bysyklene daglig både til og fra jobb, og til trening, og er nærmest avhengig av at det alltid er ledige sykler på stativene ved Schous Plass.

- Det er litt frustrerende til tider, faktisk. Det har hendt at jeg må ha gått helt opp til Birkelunden for å få tak i en sykkel. Her ved Schous plass er det flere sykler enn der oppe i tillegg, så jeg er ikke alltid like optimistisk når jeg ser det er tomt her nede.

Til tross for den store pågangen av solgte abonnementer, vil det ikke bli flere stativer og bysykler før 2015 grunnet lover og regler for innkjøp etter anbud. Det neste bysykkelanbudet trer kraft i sesongen 2015, og det vil da komme betraktelig fler stativer i Oslo.

- Jeg ønsker selvfølgelig flere stativer, slik at jeg ikke behøver å gå langt, for så å sykle til jobben. Men jeg har lest litt om dette, grunnet min hyppige bruk av syklene, og jeg vet at det ikke kommer til å skje noe før 2015.

Kan ikke klage
- Det kunne vært bedre, men jeg er takknemlig for at det i det hele tatt er et tilbud om sykler. Jeg sparer flere tusen kroner i året på å bruke syklene, så jeg kan egentlig ikke klage.

- Det hender jeg står opp litt tidligere for å sikre meg en sykkel. Det er ofte en slags kamp om syklene på morgenen, da flere i området bruker syklene minst like mye som det jeg gjør. Kommer du hit kl 09.00 på en morgen kan jeg garantere deg at du ikke får tak i en sykkel. Parkerer du sykkelen din i 17-draget, er du ekstremt heldig om du finner en plass på stativet, sier Horntvedt.

Julia Persson i bysykler.no forteller at det mest sannsynlig vil bli flere stativer generelt over hele Oslo i 2015, men at det i bunn og grunn er Oslo kommune som bestemmer hvor i byen det trengs ytterligere stativer. Clear Channel, som driver byskler.no trenger også en forlengelse av den nåværende kontrakten for å kunne være distributør for syklene.

I fjor var det en rekord-økning for salg av bysykkel-abonnement, og det er ventet at økningen kommer til å stige enda mer dette året, i følge Persson.

Prisene for bysykkel-abonnement ligger i 2013 på 100 kroner, noe som er ti kroner mer enn fjorårets pris som lå på 90 kroner.

Stengt for kommentarer.