Urealistiske fremtidsdrømmer
8. august 2013 15:32 av Andreas Kristoffer Hvitstein
Karrieredagene dukker snart opp på rekke og rad ved byens læresteder. Mange studenter drømmer om å bli ledere, men noen setter seg urealistiske mål.
-Det er ikke alle som kan gå rett inn i en lederstilling. Vi kan ha kandidater som ønsker å få toppjobben med en gang. Da må vi realitetsorientere dem og si at de kanskje bør begynne i en annen retning og se etter mulighetene underveis, sier Mia Holmaas, som er regiondirektør i Manpower Vest.
Regionsjefen opplever at det kommer nyutdannede til henne med høye lønnskrav, som ikke er litt interessert i å klatre på karrierestigen.
-Men det må man, sier hun.
Kravstore jobbjegere
Bemanningslederen opplever jevnt og trutt studenter som tror det er mulig å gå rett inn i toppjobben etter siste eksamen, og som samtidig er overbevist om at de kan gjøre et knakende godt arbeid fra første stund. Holmaas mener alle kandidater må være lærevillige.
-Hvis jeg hadde vært nyutdannet idag, og ønsket å bli en leder, så ville jeg vært litt fleksibel og tålmodig. Man går ikke på toppen med en gang. Begynn gjerne med en jobb som kanskje ikke er drømmejobben. Det er ikke farlig, sier hun.
Usunne lederambisjoner
Avdelingsdirektør Arne Selvik i Administrativt forskningsfond ved Norges Handelshøyskole mener også det er mindre viktig om den første jobben ikke stemmer helt med utdanningen din.
-Jeg tror ikke man skal pese for mye med at «nå er det viktig for meg å bli leder». Det viktigste er å gjøre en god jobb, da dukker nok mulighetene for å bli leder opp etterhvert, sier han.
Selvik har drevet forskning om ledelse og skrevet flere bøker om temaet.
I en nettartikkel i Næringslivsavisen påstår en forskningsrapport at de unge er bortskjemte, kravstore og har altfor høye tanker om seg selv når de skal ut i arbeidslivet.