Tvunget til sommerjobb

2. juni 2013 22:20 av Ann-Julie Nordgaard 

Hvert år er tusenvis av unge sjeler på jakt etter den ultimate sommerjobben. De fleste vil jobbe for å kunne unne seg noe ekstra, men det gjelder ikke alle.

Rikke Romuld Jørgensen gleder seg til å jobbe i sommer. Foto: Katrine Silseth Naas

– Mange studenter føler seg nok tvunget til å ha sommerjobb fordi det koster veldig mye penger å være student. Man skal betale husleie, mat, skolesaker. I tillegg skal man kunne leve litt. De fleste får jo storstipend i august og januar, men med tanke på at pengene er et lån, har man kanskje ikke så mye som man tror, sier Anette Greger Norheim (19).

Sommeren er allerede kommet til landet og det er stor kamp om å få de beste sommerjobbene.

Norheim har hatt sommerjobb siden hun var 16 år, men grunnen til at hun ønsker å jobbe i sommer er litt endret. Da hun var yngre jobbet hun for å kunne spare til noe hun eventuelt hadde lyst på. Nå handler det mer om å kunne leve litt mere fritt.

Ønsker å fokusere

Norheim har søkt sommerjobb, men har enda ikke fått svar. Tidligere har hun hatt sommerjobb for å tjene ekstra penger. Nå ønsker hun å ha sommerjobb for å slippe å jobbe ved siden av studiene.

– Det koster mye penger å være student. Du skal ha råd til å betale faste utgifter også vil man såklart ha muligheten til å leve litt på fritiden, sier Norheim.
Hun legger også til at det fort blir kjedelig i lengden å gå rundt uten jobb en hel sommer.

Les mer: Hvilke krav har du på sommerjobben?

Rikke Romuld Jørgensen (20) skal jobbe i sommer er for å tjene opp litt ekstra penger til studiestart. Til høsten starter hun på 2. året ved sosionom-studiet ved HiST og ønsker å kunne studere uten å ha jobb ved siden av.

– De aller fleste har fullt lån og stipend fra lånekassen. Til tross for dette er det knapt på grunn av husleie og andre utgifter. Jeg og flere av mine venner bruker pengene vi har tjent til å supplere med det kommende skoleåret, sier 20-åringen.

I en undersøkelse gjort av Statistisk sentralbyrå (SSB) i 2011, har antall unge fra 16- 24 år økt med 19,53 %.

Les mer: Verdt mer enn bare lønn

Sikret sommerjobb

Jørgensen har hatt sommerjobb siden hun var 16 år, i alt fra kafèer og barnehage til lekeland. Hun har allerede sikret seg årets sommerjobb, og skal jobbe med tiltak for funksjonshemmede i Molde kommune.

– I fjor jobbet jeg på samme plass som jeg skal jobbe i år, noe jeg synes er veldig greit, sier hun.

Ferie?

Mange studenter skulle ønske de kunne hatt ferie i stedet for å jobbe. Jørgensen har derimot ikke noe mot å jobbe i sommerferien.
– Jeg synes ikke det er kjipt å måtte jobbe. Det jeg synes er kjipt er å måtte bruke mye av pengene jeg tjener i hverdagen som student fordi at lån og stipend ikke strekker til. Jeg vil jo helst spare de til en spesiell anledning, sier hun.

Norheim kunne godt tenkt seg til å ha fri i sommer og gjøre hva hun vil, men er sikker på at det hadde blitt kjedelig i lengden.
– Litt jobb innimellom hadde vært veldig kjekt, sier hun.

Stengt for kommentarer.