Vinyl vender tilbake

6. februar 2013 9:20 av Hanna Blisten 

Salget av vinylplater har økt de siste årene. Integrert kode for elektronisk nedlastning gjør platene mer attraktive.
– De som kjøper fysisk lydformat, kjøper vinylplater fremfor CD, sier Stian Svehagen. Salget av LP-plater har økt de siste fem årene, fortsetter butikksjefen av Big Dipper som spesialiserer seg innen salg av vinylplater.

Bedre lydkvalitet og utseende
I følge Svehagen er vinyl mer tiltalende da en kode for elektronisk nedlastning er blitt integrert i coveret.
– 70 prosent av alle vinylplatene vi selger, har en integrert nedlastningskode.

Også en grunn til at vinylplater er mer attraktive enn CD-er, kommer av lydkvaliteten så vel som utseende en vinyl bærer fremfor en CD.
– En vinyl kan også være mer dekorativ på veggen enn et CD-cover i hardplast. Du setter nok mer pris på en vinyl, og viser med forsiktighet over

Dette er ikke lenger et must når du kjøper vinylplater (Foto: Hanna Blisten)

produktet. De som kjøper vinyl, mener nok de er verdt sin prislapp på 249,-, avslutter Svehagen.

Kode for å selge mer
Sjur Vidar Lilleåsen har nylig spilt inn sitt første album på vinyl.
– Vi valgte å spille inn Negatives analogt og mastre den inn på vinyl da det gir bedre lydkvalitet. Integrert nedlastningskode må en ha for å tilfredsstille dagens teknologiske musikkentusiaster, sier Lilleås som er trommis i bandet NRWY. Det er klart at det straks blir mer tiltalende for kjøperne når de vet de kan ha musikken tilgjengelig på ørene, og ikke bare gjennom grammofonen.

Kun en nisje
Platedirektør og eier av plateselskapet MTG music, Larry Bringsjord bekrefter den stadig økningen av vinylplater, men mener det er for spesielt interesserte.
– Det er trendy med vinyl, men det er ikke et stort marked enda. Det er en nisje. Mange artister er svært glad i vinyl og forlanger nærmest at vi skal trykke opp et lite opplag. Trenden er vel RETRO, men også et svar på at kundene ønsker seg prima god lyd. Levende lyd.

Integrert kode er ikke avgjørende for salg av vinyl, mener Bringsjord.
– Jeg gjør ikke vinylplate med kode. Det er så mange som streamer i dag. Dessuten er de fleste som kjøper vinyl, kunde hos Spotiy eller WIMP. Det er derfor ikke et stort behov for koder.

Vinyl truer ikke CD
Han mener også at vinylsalget ikke truer CD-enes plass i musikkbransjen:
– CD platen ble, på MIDEM i Cannes i år 2002, dømt til å forsvinne innen 3 år. Den lever fortsatt i år 2013. Artistene vil gjerne ha produktet på CD. CD selger fortsatt brukbart i en del tilfeller. Artistene selger dem på konserter og alle har CD-spiller i bilen, hjemme og på hytta. Den lever nok en god stund til. Det blir ikke som kassetten, som ble helt borte fra markedet.

Bringsjord spår allikevel en lysende, men lite lønnsom fremtid for vinylplatene:
– Vinyl kommer til å øke, sakte og sikkert, men det gir ikke noe vesentlig økonomi til plateselskap og artist.

Stengt for kommentarer.